45 gotlänningar besökte Ukraina

­Jag tror aldrig jag varit så full av intryck efter en resa på fem dagar. Det var en omtumlande upplevelse på många sätt.
Det säger Lars Thomsson, Vänge, en av de 45 gotlänningar som nyss kommit hem efter en resa i Ukraina.

Gotland2004-09-16 04:00
Det var Hushållningssällskapet på Gotland som anordnade resan med direktflyg från Visby till Odessa och därefter buss till Khersonregionen.
­Sedan 2001 har jag ordnat resor till länder öster om Östersjön, berättar Riina Noodapera, hushållningssällskapet. De har gått till de baltiska länderna och till Ungern. Nu blev det Ukraina. Det är ett intressant land, med flera anknytningar till Gotland.
I Ukraina ligger också Gammalsvenskby. Och det var huvudanledningen till att Lars Thomsson åkte med på resan.
<span class='mr'>Väldigt engagerad</span>
­Jag har släkt där. Min mormor och morfar kom därifrån till Sverige 1929 och min mamma, som är född i Sverige, har alltid varit väldigt engagerad i svenskbyföreningen. Jag har varit på väg dit länge och känt att nu börjar det bli bråttom. De svensktalande i byn håller på att dö ut.
Lars Thomssons föräldrar besökte byn 1993 och följde även med på den här resan. En dag tillbringade de i Gammalsvenskby. Där träffade de sin släkting Emil Norberg och övriga svenskbybor.
­Ukraina präglas av stor fattigdom. Extra tydligt var det i Gammalsvenskby. Emil Norberg har 180 kronor i månaden i pension. Det ska fem personer leva på.
Ukraina var ryskt under många år, ända fram till sent 90-tal. De senaste åren har de flesta system i landet brakat ihop. Kolchoserna och sovchoserna, de kollektiva lantbruken, har kollapsat.
­Det var oerhört deprimerande att se. Marken har privatiserats för långsamt. Bönderna har bara nyttjanderätt till marken och kan alltså inte belåna den och få pengar till investeringar. Det har lett till stor fattigdom. Massor av byggnader rivs och monteras ned i jakten på järn och annan metall som de kan sälja som skrot och få pengar. Ukraina har tappat 20-30 års utveckling på två-tre år.
<span class='mr'>Säljer produkter vid vägen</span>
Ingen litar på någon annan, samarbete är sällsynt. De flesta säljer sina produkter längs vägarna. Hit kommer även grossister och partihandlare för att köpa. Eftersom det är överskott på det mesta får odlarna dåligt betalt, säger Lars Thomsson.
Ukraina är på 60 miljoner hektar. 40 miljoner hektar utgörs av åkermark.
­Det är lika mycket som samtliga EU:s 25 medlemsländer har tillsammans. Det gjorde starkt intryck. Under vår resa såg vi bara en liten skog, annars är det bara åkrar.
Men det finns "öar" av positiv utveckling. Chumak, gotländska familjen Sturéns, satsning på flera fabriker som bland annat tillverkar ketchup, matolja och gurkmix, bidrar starkt till utvecklingen och skapar sysselsättning och avsättning för många. De har också försökt att få små aktörer att gå ihop och har ordnat flera möten kring detta.
<span class='mr'>Sovjettiden</span>
­Men så fort de nämnde ordet kooperativ blev folk arga. De förknippar det med sovjettidens kolchoser. I stället är det mycket grå- och svarthandel som gör att landet går miste om skatteintäkter. Och att stjäla anses fortfarande legitimt, säger Lars Thomsson, som framhåller de stora skillnaderna mellan stad och land.
­Odlingssäsongen är två månader längre än här hemma. Jag tror aldrig jag ätit så goda meloner, de mognar i solen på plats. Landet är skräpigt och utan ordning, men det är nyttigt att se, säger Riina Noodapera.
De gotländska resenärerna bodde på ett kurhotell och har bland annat badat i Svarta havet mellan studiebesöken. Med sig på resan hade de Elena Norberg, som flyttade från Gammalsvenskby till Sollentuna 1993, och som var guide och tolk på resan.
­Tack vare familjen Sturén, Elena Norberg och Sven Bjerlestam, tidigare rektor på Lövsta som nu arbetar i Ukraina, fick vi möjlighet att se mycket som vi annars inte skulle ha fått. Deras kontakter var ovärderliga, säger Riina Noodapera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om