400 miljoner år gamla fynd

Nya fynd av välbevarade kalkskal från skaldjur visar hur miljön såg ut i de hav som täckte jorden för mer än 400 miljoner år sedan.

Gotland2011-09-16 18:08

Kalkskalen kommer från Gotland, men även Kanada, Australien och Kazakstan och visar att haven bestod av samma lättlösliga kalkskal som de nutida haven är uppgyggda av: aragonit. Tidigare har man trott att de flera hundra miljoner år gamla haven bara bestod av kalcitskal, en mer svårlöslig form av kalk.

Skalen har undersökts i detalj för att ge nya kunskaper om oceankemin i forntida hav.

- Gotland är världsberömt för sina välbevarade fossila rev och sannolikt kan även fler av de revbyggande organismerna i dessa ha varit aragonitiska, liksom är fallet med de nutida revbyggarna, säger Lars Holmer som är professor vid instutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Studien är viktig inte minst för det nutida klimatarbetet, påpekar Lars Holmer eftersom skalen binder koldioxid.

-  Studien har dessutom relevans för den pågående klimatdebatten eftersom de kalkskaliga organismerna då liksom nu tjänar en viktig klimatisk funktion och aktivt medverkar till att binda koldioxid i sina hårddelar, säger Lars Holmer.

Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Geology.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om