400 kronor för sök efter skadat rådjur

Nu ska jägarna som söker upp trafikskadat vilt få ersättning för sitt arbete. Det har regeringen beslutat och jägarna, som länge har väntat på detta, är nöjda.- Det är bra. Nu får vi i alla fall täckning för utgifterna när vi åker ut, säger Benny Melin, viltansvarig vid polisen men också jägare.

Gotland2009-05-11 04:00
På Gotland gäller ersättningen vid rådjursolyckor och hittills i år har 19 olyckor inträffat på Gotland. Ersättningen till jägarna som ger sig ut för att leta efter ett skadat djur blir 400 kronor. För rovdjur blir ersättningen 1 900 kronor, för älg och vildsvin 700 kronor.
- Vi är inne i högriskperioden just nu men hittills i maj har det varit rätt lugnt. Kanske gotlänningarna har uppfattat varningarna och vet att rådjuren kan vara på vägarna just den här tiden, säger Benny Melin.
"Olyckorna sker ofta på nätterna och det blir allt svårare att motivera människor att frilligt åka ut och leta reda på djuren och vid behov avlida dem. Därför är det viktigt att vi kan ge ersättning så att verksamheten kan fortsätta", säger jordbruksminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Olycka måste anmälas
Förslaget innebär också att den som kör på ett djur måste anmäla det till polisen oavsett om man uppfattar att djuret skadas eller inte. Tidigare har man bara behövt anmäla till polis om djuret skadas. Ytterligare förenklingar införs också för dem som gör eftersök efter djuren vad gäller möjlighet att följa efter djuret in på andra markägares områden.
- På Gotland har vi fem kretsar med några skyttar fördelade i varje krets, säger Benny Melin.
- Man ringer 112 och därifrån ringer de vidare till den som är närmast. Man måste märka ut platsen där olyckan hänt. Och om man inte anmäler olyckan till polisen räknas det som smitning.
- Man ska absolut inte väja för ett rådjur. Det är bättre att ta smällen och köra på djuret. Det är sällan eller aldrig det blir personskador i samband med rådjursolyckor.
Ersättningen kommer att betalas från Vägverket och inte Viltvårdsfonden, vilket Jägareförbundet tycker är helt rätt eftersom eftersöksjägarna inte jagar i vanlig bemärkelse utan genomför en viktig samhällsinsats.
Det är Svenska Jägareförbundet som organiserar de dryga 40 000 eftersöken som utförs med specialtränade hundar varje. Detta motsvarar mer än 14 000 dagsverken.
Det finns drygt 6 000 eftersökspatruller i landet.
Svenska Jägareförbundet organiserar de dryga 40 000 eftersöken som utförs varje år.
Under det första kvartalet 2009 ökade viltolyckorna med 24 procent jämfört med förra året. Över 9 000 olyckor med älg, hjort, rådjur eller vildsvin anmäldes.
2008 rapporterades 39 527 viltolyckor till polisen, men enligt Sveriges Lantbruksuniversitet kan mörkertalet vara stort.

Källa: Svenska Jägareförbundet, Älgskadefonden (TT)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om