4 av 10 lånar pengar för att få ihop ekonomin

Många som får a-kasseersättning måste låna pengar för att få ihop privatekonomin, trots att regeringen har höjt ersättningstaket. ”Det går knappt att leva på”, säger Mikael Nilsson.

Pengabrist. Fler arbetslösa lånar pengar för att få ihop sin privatekonomi.

Pengabrist. Fler arbetslösa lånar pengar för att få ihop sin privatekonomi.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Gotland2016-08-03 05:30

Sedan 2012 har antalet arbetslösa som lånar pengar ökat från 30 till 40 procent. Det framkommer i en undersökning som TNS Sifo gjort, på uppdrag av Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO). Att låna pengar samtidigt som man går på a-kassa är överrepresenterat bland de yngre, enligt Melker Ödebrink, kanslichef vid SO.

– Det har väl att göra med att det är tillfälliga- och korta anställningar, vilket innebär att de har en låg inkomst och då blir också ersättningen lägre, säger Melker Ödebrink.

Det var den 7 september förra året som regeringen höjde taket för a-kassan till 25 025 kronor, från tidigare 18 700 kronor. Nivån hade innan dess inte höjts på 13 år. Melker Ödebrink tycker fortfarande att ersättningen är för låg och han vill att man ska se över regelverket.

– Det borde anpassas till korta anställningar. Efter dag 201 när ersättningen sänks från 80 till 70 procent, slår det hårdast mot de med låg ersättning medan det inte påverkar de med högre inkomst, säger Melker Ödebrink.

Anledningen till att det inte påverkar de med högre inkomst är för att de oavsett får en ersättning på högst 760 kr per dag.

Mikael Nilsson, ombudsman för IF-metall Gotland, kan inte berätta hur läget ser ut på Gotland.

– Vi har ingen statistik på det, det handlar ju om personers privatekonomi, säger han.

Men han tycker inte att regeringens höjning av a-kassetaket har varit tillräckligt.

– Det är bara ett litet kliv framåt. Även om dagpenningsbeloppet har höjts, så har inte ersättningen stigit. De måste ändra villkoren, dagpenningen som är i dag går knappt att leva på, säger Mikael Nilsson.

Siffrorna i undersökningen baseras på 3 846 svar från personer som fått ersättning från sin a-kassa under våren 2016, där landets alla 28 a-kassor är representerade, enligt SO. Undersökningen är en del av en medlemsundersökning som SO har gjort vartannat år sedan 2012. Huruvida de som svarat att de lånat pengar i enkäten lånar av familj och vänner, eller om de exempelvis tar SMS-lån, framkommer inte. Men att det förekommer arbetslösa som tar lån kan Kronofogden intyga.

– Ja, självklart. En del av de som hamnar hos oss är arbetslösa och en del av dem har tagit lån. Arbetslösa är en förhöjd riskgrupp, har man låg inkomst och lånar ökar risken att inte kunna betala, säger Åke Lundholm, kommunikationsstrateg vid Kronofogden.

Fakta

Taket för ersättningen höjdes till 25 025 kronor, vilket innebär att man max i ersättning kan få 80 procent av 25 025 kronor.

Dag 1-100 får en 80 procent av lönen, men högst 910 kronor/dag.

Dag 101-200 får en 80 procent av lönen, men högst 760 kronor/dag.

Dag 201-300 får en 70 procent av lönen, men högst 760 kronor/dag.

Dag 301-450 får en 70 procent av lönen, men högst 760 kronor/dag.

Ersättning efter dag 300 betalas ut till de som har barn under 18 år.

Källa: IF Metalls a-kassa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om