30-punktslistan som ska spara åt vården

GA kan i dag berätta om den 30-punktslista på sparåtgärder som sjukvårdspolitiker ska ta ställning till i dag. Som vi berättade för drygt en vecka sedan, pekar prognosen efter två månader redan på ett minus i årets budget på bortåt 25 miljoner kronor.
Bland tjänstemännens förslag till nedskärningar finns att stänga läkarmottagningarna vid vårdcentralerna i Roma och Klintehamn sommartid och att på sikt stänga de två vårdcentralerna helt.
Men detta lär inte politikerna säga ja till. Nämndordföranden, kommunalrådet Åke Svensson (s), kommer tveklöst att säga nej till detta.

Gotland2005-03-23 06:00
- I september 2003, efter en infekterad debatt, så tog nämnden beslutet att verksamheten ska fortsätta vid vårdcentralerna i Roma och Klinte. Det är otänkbart för mig att nu säga något annat, i synnerhet med tanke på den diskussion vi för med apoteksbolaget om att man ska öppna apoteket i Roma igen. Men sedan vill jag inte föregripa mer av det som ska behandlas vid arbetsutskottet. Men det finns andra förslag som jag är tveksam till också, säger Åke Svensson.

Fler säger nej
Enligt vad GA erfar från andra partier så blir det fler som säger nej till frågan om vårdcentralerna i Roma och Klinte.
Men när det gäller övriga sparförslag kan det bli en hel del försämringar. Ledamöterna i hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott måste ta flera svåra beslut i dag för att komma tillrätta med det skenande mångmiljonunderskottet som prognosen pekar mot.
Från förvaltningens sida föreslås att det snarast tas beslut om följande:
Mammografiscreeningen inställs under 2005, då nuvarande ansvarig röntgenläkare är tjänstledig. Detta beräknas ge 750 000 kr i besparing.
En avgift på 100 kronor för röntgenundersökningar införs.
Den offentliga förebyggande tandvården minskas till förmån för inkomstbringande vuxentandvård Tandvårdstaxan höjs med 2 procent.
Anställningsstopp för alla kategorier av personal införs. Undantag kan göras, bland annat inom bristområden efter beslut av förvaltningschefen.
Vikarier begränsas till absolut nödvändiga. "Farfarsprincipen" gäller.
Hyrläkare och dyra vikarier minimeras inom primärvården varvid läkarmottagningarna i Roma och Klintehamn stängs 6-8 veckor sommartid men distriktssköterskemottagningarna behålls. Läkarbesöken planeras beroende på var patienterna bor till Slite, Hemse och Visby. (Det här förslaget lär inte få gehör hos politikerna).
Turistmottagningen på Visby lasarett förlängs så att även gotlänningar vid behov kan hänvisas dit.
Verksamheten med provrörsbefruktningar tas bort under 2005.
Avgift för utkörningsservice för hjälpmedel utreds.
Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträden minimeras under 2005 och ersätts av arbetsutskottet med beslutsdelegation från nämnden. Nämndsammanträden bara i april, september och december.
All semesterplanering på enheter som kräver vikariebesättning läggs om så att fyra veckors uttag av semester är max för all personal under semesterperioden. Frivillighet att ta kortare semester tillvaratas. Även uttag av jourkomp under sommaren begränsas om vikarier krävs.
Stor restriktivitet avseende resor, konferenser m.m. Konferenser utanför Gotland ställs i princip in och på Gotland kan de genomföras om de är tillräckligt billiga.
Konsultverksamheten begränsas till absolut nödvändig för patientsäkerhet och inköpsstopp gäller där det inte av patientsäkerhetsskäl eller andra orsaker är absolut nödvändigt. Översyn av mobiltelefoninnehav görs.
Översyn görs snarast av möjlig samordning av primärjour psykiatri efter kl 17 med primärvårdens bakjour alternativt akutmottagningen.
Anestesireservjouren ses över, behov av läkarmedverkan vid helikoptertransporter övervägs noggrant. Deltagande i sjöräddningsuppdrag genomförs endast om full kostnadstäckning kan erhållas.
Det här är huvuddelen av de kortfristiga förslagen. På sikt föreslås också att lägga ner vårdcentralerna i Roma och Klintehamn, något som GA tidigare har berättat om. Något som politikerna bävar för att genomföra med tanke på reaktionerna. Nästa år väntar ju också valet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om