30 biljettautomater och sex zoner i Visby när p-platserna avgiftsbeläggs
Kommunens samtliga parkeringar i Visby innerstad samt en del andra områden som Östercentrum och hamnen avgiftsbeläggs.De avgiftsbelagda platserna, ca 3 000, delas in i fem olika zoner med avgifter från en krona till tio kronor per timme. Ett antal platser skall också bli dyrare sommartid. En sjätte zon med ca 850 platser blir fortsatt avgiftsfri.
Detta enligt det förslag i det omdiskuterade ärendet som tekniska förvaltningen nu presenterat och skickat ut på samråd.
Det eventuella införandet av p-avgifter på de kommunägda p-platserna i Visby har ju debatterats livligt och debattbrasan får nu förnyad näring i och med att ett konkret förslag föreligger. Tekniska förvaltningen har utarbetat sitt förslag med hjälp av konsulten Bengt Wilde, Borlänge.
Denne slår fast att det enligt lag inte är tillåtet att ta ut en avgift i förskott för en parkeringsskiva och därmed skrotas det systemet. Det är biljettautomater som gäller i landet och det är också vad som föreslås för Visby.
P-skivan kan dock bli kvar för de ca 850 tidsbegränsade platser där det blir fortsatt gratis att stå.
Fördelarna med att införa p-avgifter är flera enligt trafikingenjör Lennart Klintbom.
En betydande anledning till att införa p-avgifter är att bättre kunna reglera trafiken och var man parkerar i Visby, speciellt under sommaren. Därmed minskar både trafik- och miljöproblemen.
Omsättningen av platser ökar vilket medför mindre söktrafik, det vill säga letande efter ledig plats. Den föreslagna zonindelningen medför också att en mängd trafikskyltar kan tas bort.
Faktiskt är det så att om man avgiftsbelägger parkeringarna på Öster så gör det troligen att tillgången och därmed tillgängligheten på p-platser ökar. Detta eftersom långtidsparkerare och de som arbetar i innerstaden undviker att parkera där.
Ökad tillgänglighet räknar man också med vid hamnterminalen där många i dag långtidsparkerar.
Iordningställandet av särskilda sommarparkeringar kostar också alltmer och nu är tanken att dessa ska kunna finansieras utan skattemedel.
Ca fem miljoner kronor beräknar man att avgifterna skall inbringa. Medel som bland annat skall återgå till trafikområdet genom att användas till drift och underhåll av gator, parkeringar och parkeringsdäck samt till renhållning, snöröjning och halkbekämpning .
Investeringen för de 30 biljettautomaterna beräknas till ca tre miljoner. Det blir således sådana centralt placerade där man köper en p-biljett som sedan placeras på synlig plats i bilen, det blir inte vridautomater vid varje p-plats.
Förslaget är just nu föremål för samråd med representanter berörda instanser som handel, boende, kulturinstitutioner, handikapporganisationer med flera.
Slutgiltigt beslut om parkeringsavgiftens storlek samt om felparkeringsavgift fattas av kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!