Få koll! 3 nyheter från dagen du inte vill missa

Intensiv dag? Här kommer en sammanfattning av några av dagens nyheter du bör ha koll på.

Attendo Terra Nova.

Attendo Terra Nova.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2023-01-30 17:01

Intagningsstoppet på Attendo Terra Nova hävs

Region Gotland har beslutat att häva stoppet för nya boende på Attendos särskilda boende på Terra Nova i Visby. Stoppet infördes i september förra året, efter att det kommit en rad synpunkter och kritik mot boendet.

– Vi ser en annan och förbättrad situation på boendet i dag och att Attendo tar ansvaret för kvaliteten och fortsätter arbeta enligt sin handlingsplan. Därför häver vi intagningsstoppet, säger socialdirektör Marica Gardell i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Efter enorm kritik och upprepade brister • Intagningsstoppet hävs helt

undefined
Frida Ganshed Gotlands förenade besöksnäring.

Färre bokningar på skidorterna oroar besöksnäringen på Gotland

Bokningarna vid skidorter är en indikation på hur sommarturismen på Gotland kommer att bli. I år ser det inte alltför ljust ut då Skistars bokningar har gått ner uppemot 13 procent jämfört med föregående år.

– Här tar bokningarna fart först i april. Då är vintersäsongen över, så det är relevant att fortsätta följa hur det går för dem, säger Frida Ganshed, vd för Gotlands förenade besöksnäring.

LÄS MER: Signalerna från norr oroar • ”Vi följer noga hur det går”

undefined
Sophia Lindell, restaurangchef på Kokoloko.

Dagens lunch – vi tar tempen på krogarna

Liksom mycket annat har priset för dagens lunch gått upp de senaste åren, framför allt de senaste tolv månaderna. Gotländska lunchkrögare berättar om vad som påverkar priset, vad gästerna kan vänta sig framåt och oron för när smärtgränsen är nådd.

– Råvarupriserna har gått upp, personalkostnaderna och hyran. Allt har gått upp, så det måste man ta höjd för. Det är alltid en balansgång, man får inte höja för mycket och det är svårt att veta var smärtgränsen går för våra gäster. Samtidigt måste man följa prisutvecklingen, och efter sommaren var det nödvändigt att höja priset, säger Sophia Lindell, restaurangchef på Kokoloko i Visby.

LÄS MER: ”Snart nått smärtgränsen för den vanliga lunchgästen”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!