3 000 kubikmeter jord läggs på plast i Träkumla

Nu har Vägverket påbörjat saneringsarbetet vid de nedgrävda tunnorna i Träkumla. Jorden ska grävas upp och fraktas bort för att genomgå en biologisk behandling med bakterier för att renas. I väntan på beslut om var denna rening ska göras ska cirka 3000 kubikmeter jord läggas på plast i Träkumla.

Gotland2003-06-26 04:00
I fjol gjordes en ansvarsutredning när det gäller de nedgrävda tunnorna i Träkumla. Man kom fram till att Vägverket har ansvaret för tunnorna och det är nu Vägverket som ska ombesörja och stå för kostnaderna när det gäller saneringen av området.
<span class=MR>Påbörjades i måndags</span>
Saneringsarbetet påbörjades i måndags. Vägverket Produktion har personal på plats som ska gräva upp den förorenade jorden och lägga den på en plastmatta i Träkumla. Även över jorden ska en plast placeras för att förhindra att föroreningarna sprids vid regn. Jorden ska ligga här i väntan på kommunens beslut när det gäller var reningen ska genomföras. Det finns förslag om att den biologiska reningen ska göras vid Lövsta. Man ska tillsätta bakterier och näringsämnen som under sex månader ska göra att jorden blir renad. Reningsprocessen kan inte genomföras på plats i Träkumla p g a att området ligger inom det yttre vattenskyddsområdet för Visby. Jorden kommer att lagras i Träkumla till slutet av augusti.
<span class=MR>Hittar ännu tunnor</span>
En grävmaskin finns på platsen, Tjängdarve 1:112 i Träkumla, och fortfarande hittar man fler tunnor som är nedgrävda­Birger Sundström, platschef vid Vägverket Marksanering i Umeå, tror att det sammanlagt kan finnas nära 400 tunnor i marken.
Själva tunnorna läggs i containrar som sedan ska fraktas till Ragnsells anläggning i Halmstad där de tas om hand.
Innehållet i tunnorna har konstaterats främst vara en bitumenlik substans och i enstaka fall har det hittats rester av vägsalt, lösningsmedel, spillolja och diesel. Enligt Birger Sundström är det ämnen som binds i jorden och som inte sprider sig. Prover har tagits som visar att ämnena inte förs vidare av vatten utan ligger stilla på platsen. I Träkumla finns ett litet vattenreningsverk med vars hjälp man renar grundvattnet på platsen.
Under grävningen tas också prover på jord och vatten vilka analyseras i ett laboratorium i Täby. Förutom ett par-tre heltidsarbetande har Vägverket olika specialister knutna till arbetet i Träkumla som exempelvis: toxikolog, geolog och juridisk expert.
Platschef. Birger Sundström, platschef vid Vägverket Marksanering i Umeå, tror att det sammanlagt kan finnas nära 400 tunnor i marken.
Plast. Fredrik Friberg arbetar med expertstöd när det gäller kemikaliefrågor. Här håller han i den plastduk som ska ligga under de förorenade jordmassorna. På den här platsen ska man lagra 3000 kubikmeter jord i väntan på rening.
Containrar. Själva tunnorna läggs i containrar som sedan ska fraktas till Ragnsells anläggning i Halmstad där de tas om hand.

Sanering. Nu pågår Vägverkets saneringsarbete vid Tjängdarve i Träkumla. Den förorenade jorden grävs upp och ska lagras innan den biologiska reningen. Fortfarande hittar man nya nedgrävda tunnor på platsen.Foto: ULF GLIMFALK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om