289 personer berörs av varsel på Gotland
Arbetsförmedlingen fick i våras varningar från företagen på Gotland, där man flaggade för eventuella nedskärningar. Prognosen lutade då åt en svalare arbetsmarknad i slutet av året. Men krisen kom snabbare och större än vad man först trott.
Sämre tider ger varsel
- Jag tror att inte många har kunnat förutse vidden av den lågkonjunktur som nu är, och att bankkrisen skulle komma, säger arbetsförmedlingens utredare Jim Enström.
- Varslen är en direkt konsekvens av lågkonjunkturen vi är på väg in i, menar Jim Enström.
Siffrorna för hela landet talar samma språk. Under september varslades totalt 7 189 personer om uppsägning - motsvarande siffra i augusti var 4 045 och i september förra året stannade antalet varsel på 2 951.
Påverkas av USA
Regionchefen för Svenskt Näringsliv på Gotland, Anders Thomasson, är inte helt säker på en lågkonjunktur och hur länge den i så fall tros bero - men han är bekymrad över alla varslen.
- Självklart är det tråkigt för alla inblandade och nedskärningar påverkar i sin tur underleverantörer som kanske måste gå ner i tillverkning. Men detta är en del av de konjunktursvängningar som finns i världen.
Anders Thomasson säger att Gotland är oerhört beroende av den globala ekonomin och dess konjunkturcykler.
- För 10-15 år sedan var vi betydligt mer nationella men idag kan det räcka med att USA får fart på sin marknad igen för att vi ska påverkas ganska direkt, säger han och hänvisar till landets stundande presidentval som en orsak till USA:s handlingsförlamning vad det gäller den egna ekonomin.
Fler arbetslösa att vänta
Tina Ersson, arbetsförmedlingschef i Visby, säger att den gotländska arbetsmarknaden kommer att försämras framöver men hon säger också att det finns jobb.
- Vårt arbete nu blir att hitta de dolda jobben hos gotländska arbetsgivare. Vi vet att det finns jobb men kanske måste man som arbetssökande vara beredd att byta yrke.
- Tidigare uppsagda från Swedish Meats har till exempel fått anställning inom byggnad, vitt skilda arbeten kan man tycka men det har fungerat bra för de inblandade, säger Tina Ersson.
Stark byggbransch på ön
Och Anders Thomasson på Svenskt Näringsliv på Gotland, tror på fortsatt stark efterfrågan inom flera branscher - däribland byggbranschen.
- Jag trodde det skulle vara svalare än vad det blivit. Byggbranschen kommer väl inte nyanställa men de företag jag har haft kontakt med har jobb i år framöver, så där spås det inga uppsägningar, säger han.
Turismen kan öka
Anders Thomasson tror också att den viktiga turistnäringen på Gotland kan få ett uppsving redan nästa år, då svenskarna tenderar att semestra inom landet vid sämre tider.
- Alla påverkas av lågkonjunktur och vissa mer än andra. Att folk inte köper dyra kapitalvaror som bilar och båtar känns naturligt nu och det påverkar såklart industrin och gotländska företag som Nimbus - och även nu senast Danielson som är underleverantör till Volvo.
Enligt arbetsförmedlingen har 4 267 personer berörts av varsel inom tillverkningsindustrin under september. Här är fyra av de största varslen just nu.
Volvo personvagnar Torslanda 2 250
Volvo lastbilar i Göteborg och Umeå 1 400
Husqvarnas maskintillverkning 300
Nimbus på Gotland 250
Volvo personvagnar Torslanda 2 250
Volvo lastbilar i Göteborg och Umeå 1 400
Husqvarnas maskintillverkning 300
Nimbus på Gotland 250
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!