Förra veckan noterades 25 nya smittade. Antalet fall passerade 4 500. Samtidigt vårdades en patient i smittsam fas på Visby lasarett mot slutet av veckan.
Totalt har 274 personer varit så sjuka i covid-19 att sjukhusvård behövts. Merparten av dem har varit i åldrarna 60-79 år. Senaste halvåret utgör dock personer i åldrarna 40- 59 år den största gruppen.
– Vi ser att åldern på de som blir inlagda sjunker, säger smittskyddsläkaren Maria Amér.
19 personer yngre än 30 år har behövt slutenvård. Av dem har sju varit under tio år.
– Bland de yngre som slutenvårdats är det vanligast att de har någon annan underliggande sjukdom, säger Maria Amér.
Behovet av sjukhusvård har varierat kraftigt. Under perioden 1oktober 2020– 14 februari 2021 vårdades 175 personer för covid-19. Efter den 14 februari har 28 personer varit inlagda.
Att färre äldre blir inlagda beror på att merparten av dem blivit vaccinerade. Det syns även i statistiken över konstaterad smitta, där grupperna 20-39 år och 0-19 år tagit över som de två största.
– Vaccinationen har stor betydelse. Det finns ännu många ovaccinerade samtidigt som vi har lite mer vaccin nu och kan erbjuda tider för drop-in, säger Maria Amér och berättar att regionen med brev uppmanar ovaccinerade att söka och få en dos.
Att antalet unga smittade ökade i samband med påsklovet, då flera skolklasser skickades hem, visar att skolan har stor betydelse för smittspridningen. Senaste veckan fanns smitta på åtta gotländska skolor. Samtidigt säger Folkhälsomyndigheten att det inte är aktuellt att vaccinera barn under 16 år.
– Det skulle kunna vara en hjälp att vaccinera även dem, men det är viktigt att utreda förutsättningarna grundligt innan man beslutar, tycker Maria Amér.
Hon berättar att trycket på provtagningen varit hårt efter skolstarten.
– Det är många med förkylningsvirus just nu. Men det är viktigt att det går lätt att ta prov så att vi snabbt kan identifiera smittfall och förhindra spridning.
Borde regionen vidta särskilda åtgärder för skolorna?
– Många skolor har hittat metoder för hur undervisningen ska kunna bedrivas smittsäkert. Vi behöver fortsätta att jobba med alla förebyggande råd, som att hålla avstånd och tvätta händerna. Och föräldrarna behöver vara engagerade, säger Maria Amér.
Prognosen är att smittspridningen på Gotland ökar under september för att nå en topp i början eller mitten av oktober.