År 1993 smugglades 391 flyktingar över Östersjön och hamnade till slut i Slite. Bland flyktingarna fanns familjen Atroushi som flydde från irakiska Kurdistan och via hamnen i Slite slutligen hamnade på Dalaplan i Malmö.
På tisdagen under Almedalsveckan återvände syskonen Sharmin och Shoresh Atroushi till Gotland för första gången sen de lämnade ön för 21 år sedan. Syftet med besöket var att närvara på Röda Korsets evenemang, ”Medmänniska på 120 minuter – hela Sverige berättar”, och även att återse Ingrid Fohlin och Jan Johansson, två stycken av alla dem som tog emot och hjälpte de nyanlända flyktingarna i Slite hamn.
På scenen i biograf Roxy blev Sharmin Atroushi, Shoresh Atroshi, Ingrid Fohlin och Jan Johansson intervjuade av frilansjournalisten Andreas Mattsson. Han har skrivit ett prisbelönt reportage om familjen Atroushis resa från Kurdistan till Malmö som publicerades i Gotlands Tidningar och Sydsvenskan förra året.
De fyra gästerna fick inför en fullsatt salong berätta om sina upplevelser från den dagen då flyktingbåten anlände och hur det kändes att återse varandra.
– Det är fantastiskt. Man har ju tänkt med jämna mellanrum ”vad blev det av dem?”, berättar Ingrid Fohlin som 1993 jobbade som sjuksköterska i försvaret (P18).
Jan Johansson, räddningsledare hos Kustbevakningen, var även han en av dem som hjälpte flyktingarna i Slite. Han berättar att han fick många elaka samtal efter räddningsarbetet.
- Folk undrade varför vi inte bara skickade tillbaka dem. Man blev förbannad då, det är bara känslomässigt störda människor som säger så, säger Jan Johansson.
Sharmin Atroushi var sex år gammal när familjen kom till Sverige och nu är hon färdigutbildad socionom och jobbar med ensamkommande flyktingbarn. Hon berättar att hon är glad att sitta på en scen och berätta om hur hon bidrar till samhället samma dag som Jimmie Åkesson talar i Almedalen.
– Jag bevisar motsatsen till det han säger. Alla har ett ansvar att motbevisa fördomarna och jag är stolt över att jag inte är någon som bara tar bidrag, säger Sharmin Atroushi.
Shoresh Atroushi berättar att han har blandade känslor över att vara tillbaka på Gotland men en sak är fortfarande samma;
- Varje gång vi varit här har det varit media runt omkring oss!
Sharmin Atroushi säger att det är svårt att sätta ord på hur det känns att återvända hit och möta människorna som hjälpte henne när hon var här sist.
– Jag skakar i hela kroppen. Särskilt att träffa Ingrid, som hjälpte vår mamma och lillebror när vi kom hit, gör mig rörd. Jag känner så mycket tacksamhet till alla som stöttade en här och jag är stolt över den jag är när jag kommer tillbaka hit, säger Sharmin Atroushi.
Anledningen till att familjen Atroushis berättelse är med på evenemanget trots att det inte finns någon direkt koppling till Röda Korset är enligt Erik Halkjaer, pressekreterare, för att det är ett fint exempel på medmänsklighet som dessutom har Gotlandsanknytning.
– Jag tycker det är viktigt att lyfta fram det här. Det är en del av gotländsk nutidshistoria. Det här är erfarenheter och minnen som är viktiga. Det blir ofta bara siffror och statistik och man tappar människorna när man talar om invandring annars, säger Andreas Mattsson som ledde utfrågningen på biografscenen.
Efter deltagandet i Röda Korsets evenemang åkte sällskapet ut till Slite där allt började för 21 år sen. Nu är det bara två av syskonen Atroushi som åker dit med Sharmin Atroushi berättar att de planerar att åka dit med hela familjen nästa sommar.