2 000 kvadrat i skolorna på väg att plomberas
Utrymmena för öns elever kan komma att krympa med över 2 000 kvadratmeter i höst. Tolv skolor berörs när skolförvaltningen ska kapa hyrorna. Men kommunen som helhet sparar ingenting.- Kostnaden flyttar bara. Idén är mycket märklig, tycker fastighetschefen Roger Möller.
Inga beslut är ännu fattade, men förvaltningen har en lista med förslag på utrymmen man kan lämna.
Tolv skolor berörs, över 2 000 kvadratmeter ska bort, men trots det sparas inte mer än cirka 1,4 miljoner kronor.
Flera neddragningar kan göras utan problem. Antalet elever har minskat överlag, så att ta bort paviljongerna vid Norrbackaskolan, Terra Novaskolan och Högbyskolan kommer inte att märkas nämnvärt. Vid Högby-skolan går en lärare med elallergi i pension, vilket gör att man kan ta bort en elsanerad paviljong.
Måste åka buss
Men några förslag har fått hård kritik, bland annat att de nyrenoverade slöjdsalarna i Kräklingbo stängs och barnen måste åka buss till Roma för att ha slöjd.
Även i Öja hörs protester, för att slöjdsalarna stängs och barnen bussas till Havdhem.
Sättet som skolan sparar på kallas "att sätta lokaler i strategisk vakans". Det innebär att man behåller utrymmena, men genom att inte utnyttja dem så slipper man hyran.
- Vi vill inte ändra nuvarande skolorganisation. Barnkullarna är på väg att bli större, och till exempel i Öja hoppas vi att det ska krylla av barn om några år. Då är det bra på sikt att behålla lokalerna, säger för- och grundskolechef Mats Hanell.
Sparar ingenting
Men i praktiken sparar kommunen ingenting. Att barn- och utbildningsförvaltningen slipper hyran innebär i stället att kostnaden hamnar hos kommunens fastighetsavdelning. Och där är chefen Roger Möller kritisk till systemet.
- Vi står med de fasta kostnaderna ändå. Får vi inget tillskott av extra pengar måste vi höja internhyrorna för alla förvaltningar. På så sätt drabbas alla andra när skolan sparar, säger han.
Roger Möller påpekar att han har påtalat problemet med strategiska vakanser för kommunens ekonomichef Göran Gyllenkrok.
- Den som sparar så här ser inte helheten för kommunen. Systemet är mycket märkligt, tycker Roger Möller.
Trots att tolv skolor finns med på listan över tänkbara "plomberingar" så återstår ännu tre miljoner kronor att spara på hyrorna.
Hur ska det gå till?
- Det vet jag inte ännu. Hittar vi inte fler utrymmen som vi kan avstå blir det sannolikt ett generellt sparbeting som läggs på samtliga rektorer, tror Mats Hanell.
Rektorerna har inte hyrorna i sin budget. I praktiken kan man spara på två sätt - minska på materialkostnaden, eller dra ner på personalen.
- Materialkostnaden är redan så liten, så det ger ingenting. Rektorerna får nog inrikta sig på att se över om de kan dra ner på antalet vikarier eller låta bli att återbesätta vakanser, säger Mats Hanell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!