200 övergav fartyget via Strumpan
Strumpan var huvudpersonen vid tisdagens säkerhetsövning med Destination Gotland. Det vill säga den inkapslade evakueringsväg via fartygssidan som gäller för passagerarna att ta sig från däck ner till havsytan och de väntande räddningsflottarna. 483 personer deltog i storövningen ombord på m/s Visby och av dessa åkte ca 200 i Strumpan.Sjöfartsinspektionens Hans Friberg var mycket nöjd med vad han beskådat:- Övningen visade att fartyget uppfyller alla krav på utrymning och systemen fungerar på rätt sätt.
Foto: Fotograf saknas!
Tisdagens övning med ombordsanställda samt statister var en av de största som genomförts. Och den var egentligen delad i tre moment med utrymningsövningen som den för deltagarna dominerande men där även brandbekämpning och terminalkontroll av antalet landstigna ingick.
Ovanlig
Och även om det hela skulle vara så nära verkligheten som möjligt var inledningen något ovanlig:
Passsagerarna möttes vid incheckningen av "Övning m/s Visby till Oskarshamn" på den rullande ljusslingan. Väl inne i avgångshållen lotsades så de 483 deltagarna av personal, iförda gula västar märkta "Sjöräddning", in via en dörr märkt "Nödutgång", vidare nerför en spiraltrappa och ut till en väntande buss som körde ombord på bildäck.
Därifrån var det trapporna upp till restaurangtorget för vidare information. Den sedvanliga informationen gick, med vissa finjusteringar, ut via högtalarna "I restaurangtorget serveras frukostbricka - eller som i dag kaffe och muffins".
Övningsledaren Rolf Karlsson, säkerhetssamordnare vid Destination Gotland, konstaterade att det rådde fel väder men om det verkligen händer något kan det förstås vara just blåsigt och snålkallt med snöflingor i luften. Så visades, förutom den vanliga säkerhetsfilmen även en instruktionsfilm om Strumpan, en film som vanligen enbart utgör instruktion enbart för personalen.
Här fick man se hur flottarna pressas ut genom en presenning, åker i "förpackad" form ner på en släde och blåses upp när de nått havsytan. I Strumpan (en lodrät rutschkana i en tygtunnel) som fällts ut längs fartygssidan åker sedan passagerarna ner en och en och där personalen faktiskt blåser i en gammaldags tuta när passageraren kommit ner. Denne åker ur strumpan ner i en flotte och flyttas sedan över till den yttre flotten.
Brandlarm
Inför det kommande åkandet fick passagerarna fördela sig på kupéerna, de olika salongerna och restaurangtorget och invänta övningsmeddelanden.
Själva färjan låg dock hela tiden kvar vid kaj.
09.50 hörde så kapten Fredrik Andersson i högtalarna:
- Kapten här. Vi har fått ett brandlarm och sett rökutveckling. Jag återkommer med mer information.
Den fingerade händelseutvecklingen eskalerade sedan efterhand.
- Kapten igen. Vi har brandlarm från aktre delen, våra brandgrupper är på väg dit för att undersöka. Vi ber er gå till respektive bokade platser. Helikopter och båtar är på väg ut för att assistera om det behövs. Besättningen övar på detta varje vecka så de är väl föreberedda.
- Vi har en brand i ett förråd. Båda brandgrupperna är på plats och ska försöka släcka elden. M/s Gotland i Visby hamn är också redo att gå ut och hjälpa till om det behövs.
- Våra brandgrupper har sökt släcka elden men den är ganska svårbemästrad. Följ besättningens instruktioner.
Nödsignal
Därefter ljöd signalen alla hoppas slippa höra under verkliga förhållanden, sju korta och en lång signal, det vill säga nödsignalen.
- Utrymningslarm. Alla tar på flytvästar. Följ besättningens instruktioner. De första räddningsbåtarna når oss om 30 minuter.
- Vi ska utrymma fartyget. Vi kan inte släcka branden. De i hytter ska gå ut på däck 8, sittplatser ska vara kvar på däck 7.
Och till sist.
- Vi söker släcka med brandgrupper och sprinklersystem. Nu har vi släckt branden men var kvar i lägena.
Därefter kom övningsledningen in med beskedet att övningen avbröts.
Alla som ville kunde dock iförda flytvästar bege sig till däck 8 för att beskåda hur flottarna och Strumpan aktiverades. Det skedde genom att ett av fartygets MES-system (Marine Escape System) utlöstes varvid nedsänkning skedde tilll vattnet där de två livflottarna utvecklades automatiskt.
De som önskade kunde sedan testa att överge fartyget via Strumpan längs utsidan ner till "räddningen" i flottarna. Och det var det åtskilliga (ca 200) som ville, inte minst de många skolelever som var på plats.
- Det kändes lite som den avslutande åkturen i Lustiga huset, menade Linn Nilsson.
Nöjda inspektörer
Sedan alla som ville provåka gjort detta var det återsamling på restaurangtorget där en nöjd övningsledning kunde summera övergivandeövningen.
- Övningen har gått väldigt bra. Ni har varit i vägen och en stor del har åkt Strumpan. Man måste våga och det här var bästa tillfället. Statisterna fyller en viktig funktion, vi får då en mer verklighetstrogen övning som ger oss helt nya erfarenheter att ta med oss i förbättringsarbetet av vår säkerhetsorganisation, konstaterade Rolf Karlsson.
Sjöfartsinspektionen i Stockholm hade två inspektörer på plats.
- Vi är hemskt nöjda. Övningen visade att fartyget uppfyller alla krav på utrymning och systemen fungerar på rätt sätt, summerade Hans Friberg.
Sjöfartsinspektionen kommer nu under två dagar att göra en årlig, rutinmässig kontroll av säkerhetsfunktionerna ombord som sprinklersystem, brandpumpar, livbåtar och nödbelysning.
Som avslutningsscenario gällde så att någonting inträffade under angöring/förtöjning. Då ska terminal och terminalområde tömmas och de anställda räkna de som går i land och jämföra med passagerar- och besättningslistor. De 483 statisterna fick därför avslutningsvis gå iland via bildäck och sedan upp och ut via terminalen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!