-Något pris finns inte. Vi tillämpar sluten, skriftlig budgivning, säger Karl-Martin Svärd. Vi har inte ens ett förväntat pris eftersom fastigheten är unik och inte kan jämföras med något annat vi sålt.
I fredags visades fastigheten för ett 20-tal intresserade. De flesta var representanter för gotländska byggföretag.
Oljepir
Men helt lätt lär det inte bli att få bygglov i området. Minst halva området ligger inom strandskyddet och detaljplan saknas.Något taxeringsvärde finns inte heller.
-Som byråkrat blir jag lite trött på att Fortifikationsverket säljer ett sådant här område med förväntningar som kanske inte kan infrias. Jag tycker man kan förvänta sig ett mer etiskt handlande, särskilt när det är staten som säljer, säger Anders Rahnberg, planarkitekt på stadsarkitektkontoret.
Tidigare har området, som är klassad som "specialenhet, kommunikationsbyggnad", använts som oljelagringsplats. Piren som går 200 meter ut i viken har också byggts och använts för oljetransporter. Och den är gjord av granit, sten som inte finns på Gotland utan som forslats hit från fastlandet.
Sanerat område
Under oljekrisen på 1960- och 1970-talet förvarades olja här, både under och ovan mark, som en buffert. Oljelagringsplatsen byggdes 1965 och avvecklades på 1980-talet.
-Området är sanerat och det bergrum som finns och som användes för att lagra oljan är även förseglat, säger Karl-Martin Svärd.
Fastigheterna heter Hall Vestös 1:8 och 1:9 och är på 3,5 respektive 6,6 hektar. Den mindre av dem är helt orörd, har aldrig varit bebyggd och har inget bergrum.
På den andra fastigheten har det tidigare stått byggnader, som dock är rivna nu. Området består av gles skog, strandpartier, vägar och grusplaner där byggnaderna tidigare stod.
Köparens ansvar
-Just att det varit bebyggt tidigare talar ju för att det ska bli möjligt att få bygglov, tror Karl-Martin Svärd. Men vad man kommer att få bygga är svårt att säga. Får man inte bygga bostäder så kan området kanske användas till vindkraft.
Anders Rahnberg hade önskat att Fortifikationsförvaltningen tog kontakt innan försäljningen för att få veta vilka möjligheter som finns att exploatera området. Nu lägger man ansvaret på köparen och om det sedan visar sig att det är olämpligt att planlägga området, att marken inte kan användas till något annat än privat badstrand så blir det kommunen som får kritik.
-Men ju mer man undersöker desto lägre pris riskerar man ju att få när man säljer, säger han. Men det här är som att sälja grisen i säcken.
Affären klar före årsskiftet
Området som nu säljs ägs av Statens Geologiska undersökningar, SGU. De kommer också att behålla äganderätten till bergrummet samt den brunn som dränerar anläggningen. Köparen måste också förbinda sig att inte borra ny brunn eller att ta upp grundvatten ur berget.
Senast den 30 november ska anbuden vara inne hos Fortifikationsverket.
-Vi hoppas att affären ska vara klar före årsskiftet, säger Karl-Martin Svärd.