Christer Stoltz, beredskapschef inom Gotlands kommun, räknar med att ha en massvaccinationsplan klar under nästa vecka. Den innefattar då vilka lokaler som är aktuella samt hur många vaccinationsteam som krävs.
– I Visby ligger Solbergaskolan, Säve och Södervärn bra till. På landsbygden handlar det förmodligen om bygdegårdar och skolor med gymnastiksalar. Vi ska försöka komma så nära befolkningen som möjligt och begränsa väntetiderna.
Två doser
Gotlands kommun är lovade 8 500 doser vaccin i slutet av september som ska räcka för de första 13 veckorna. Och till skillnad från andra influensor kräver den nya influensan (svininfluensan i dagligt tal) ett dubbelt skydd.
– Efter din första dos ska du ha den andra dosen inom 2-4 veckor, säger Christer Stoltz.
Inledningsvis prioriteras hälso- och sjukvårdspersonal, kända riskgrupper och unga. Dessa ges förtur ”vecka 1 till vecka 6” och omfattar cirka 30 procent av Gotlands befolkning, motsvarande 20 000 personer.
– Det gäller kroniskt sjuka, hjärtsjuka, gravida och skolungdomar upp till gymnasieåldern. Barn under sex år tas om hand om på barnavårdscentralen och vaccinet uppges vara godkänt för barn från sex månaders ålder.
Vem betalar?
Den stora frågan närmast gäller vem som ska betala för vaccineringen. Sveriges kommuner och landsting har under fredagen ett möte med berörda aktörer.
– Det är vår största förhoppning att få ett svar. Det skulle underlätta vårt arbete om det blev kostnadsfritt för den enskilde, annars blir det en pengahantering som kan tvinga oss ändra vår planering, säger Christer Stoltz och tillägger att det enda som är känt om kostnaderna för influensavaccineringen är vaccinet självt. Det ska kosta 70 kronor per dos och alltså 140 kronor totalt per person.
Övriga gotlänningar
Från ”vecka 7” kommer så vaccineringen av övriga gotlänningar. Enligt planen ska arbetet vara färdigt efter 15 veckor. Sen tillkommer de personer som eventuellt varit bortresta. Men de kan sannolikt få sina doser vid ett senare tillfälle.
För information om vaccineringen generellt, om influensaviruset och många frågor och svar rekommenderas sajten krisinformation.se.
– Där finns bra information och den uppdateras varje timme, påpekar Christer Stoltz.
Mer information här på krisinformation.se (extern länk)