2 000-åriga fynd vid nybygge
De 28 villor som nu byggs vid Kneippbyn, är lång ifrån de första bostäderna på platsen.Under de pågående utgrävningar av området, har man hittat 2 000 år gamla huslämningar.
Arkeologen Gunilla Nydolf Wickman, fick i uppdrag av länsstyrelsen att gräva ut området och i februari påbörjade hon arbetet. Efter att ha grävt 18 provschakt, koncentrerade sig Gunilla Nydolf Wickman på några särskilt intressanta områden.
- Jag har hittat massor av stolphål, säger hon.
Stolphålen tyder på bebyggelse och Gunilla Nydolf Wickman har kunnat kartlägga totalt tre hus.
Två av husen, som ligger nära varandra och troligtvis har tillhört samma gård, tros vara 2 000 år gamla.
- De kallas stolphålshus eller treskeppigt hus, säger Gunilla Nydolf Wickman, som är mer osäker på det tredje husets ålder.
På platsen har även hittats rester av eldstäder och avfallsgropar med bland annat djurben och keramikskärvor och för att mer exakt kunna fastställa fyndens ålder, kommer de skickas på så kallad kol-14-analys.
Boplats
Fynden visar alltså att människor bott på platsen i åtminstone 2 000 år.
- Det är spännande att de nyttjar det här som boplats, igen, säger Majvor Östergren.
Stefan Åkesson är en av dem som ska bo i området som byggs och två av de gamla huslämningarna finns på just hans tomt.
- Det här är otroligt fantastiskt, när jag sitter och grillar i trädgården sen, så kan jag tänka på vad jag ska lämna efter mig, säger han.
I september flyttar Stefan Åkesson in i sin nybyggda villa, som än så länge bara består av en gjuten platta och han funderar på att kanske placera ut några stenar på tomten, eller på något annat sätt markera fornlämningarna.
Att stöta på fornlämningar, när man just är i färd med att bygga ett nytt bostadsområde, är kanske inget drömläge medger projektledaren Annen Jakobsson.
- Vi fick panik först, vi hade kontrakt skrivna och om vi inte skulle bli klara i tid, skulle vi tvingas att betala skadestånd, säger hon.
Upptäckten kommer dock inte att försena bygget och från Kneippbyns sida har man nu i stället börjat fundera över hur man skulle kunna visa upp fornlämningarna för allmänheten.
Fyndrikt
Vibble är ett område rikt på fornfynd. På en åker, som angränsar till villaområdet, hittades en stor skatt 1982.
- Det är en smyckeskatt, från andra halvan av 900-talet, som är väldigt innehållsrik och typiskt gotländsk, säger Majvor Östergren.
Området har dock inte blivit utgrävt tidigare.
- Vi gjorde inga fler utgrävningar, vi hade helt enkelt inga pengar, säger hon.
Några hundra meter från den plats, där man nu gräver ut, finns även gamla gravfält.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!