18 ton miljöfara omhändertogs
Saneringen ovan mark vid Södervägs brädgård i Vall är påbörjad. Bland annat har 18 ton sedimenterat kreosot tagits omhand.
Tvisten om vem som ska betala den stora kostnaden - saneringen av jord och vatten vid brädgården - pågår ännu.
I fyra dagar har en tankbil med vaccumsug rengjort gamla cisterner och andra utrymmen vid Södervägs brädgård. En blandning av tjock kreosot, grus, olja och vatten har sedan förts över till två 20 kubikmeter stora tankar. Arbetet, som görs med skyddsdräkter, mask och glasögon, utförs av Translast som i sin tur anlitat Ragnsells för de besvärligaste momenten.
- Vi har tömt cisterner på kreosot. Vi hoppades det skulle gå att pumpa ur innehållet , men efter så här många år är kreosoten tjock, med ett rejält lager sediment i botten. En del cisterner har vi fått klippa hål i för att komma åt, berättar Anders Nyberg vid Translast.
Arbetskostnaden har efter fyra dagar passerat 200 000 kronor. Anders Nyberg tror, att man kanske blir klara på onsdag.
Till arbetskostnaden tillkommer utgifter för att ta hand om och frakta avfallet, som ska till Halmstad eller Danmark. Anders Nyberg tror att omhändertagandet av kreosoten kommer att kosta cirka tio kronor kilot.
Försäkringspengar
Södervägs brädgård har varit en lång historia för miljö- och hälsoskyddskontoret, så även arbetet att få del av saneringsförsäkringen. Den första ansökan gjordes redan i februari 2005.
Saneringsförsäkringen startade i samband med att miljöbalken trädde i kraft. Alla företag med miljöfarlig verksamhet betalar en avgift som går till försäkringen, och ur den kan man få stöd till sanering av verksamhet där företaget som egentligen ska betala kommit på obestånd. Så är fallet med Träimpregnering AB, det sista bolag som hade verksamhet vid brädgården i Vall.
Krävs på 11 miljoner kr
Försäkringen täcker dock bara sanering av kemikalier ovan jord. Det stora arbetet återstår, saneringen av jord och vatten vid brädgården. Miljöförstöringen vid Vall betraktas som den största på ön och Gotlands kommun har krävt arvingarna till två dödsbon på sammanlagt elva miljoner kronor. Beslutet, som togs i september förra året, har överklagats och ligger för närvarande vid länsstyrelsen för avgörande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!