1 690 kronor i arvode för en halvtimma
Fullmäktigeledamöterna får 1 690 kronor i arvode för varje sammanträde – även om de inte sitter hela tiden ut. Det händer att de går redan efter en halvtimme.
Inte för arvodet. "Jag sitter med så länge jag kan". Det är inte för arvodets skull som Åsa Larsson kommer till fullmäktige. Arkivfoto: Tobias Wallström
Foto: Tobias Wallström
Inger Harlevi (M) och Eva Nypelius (C) har gjort det någon gång. Sonia Landin (S), Anne Ståhl Moussa (S), Rolf K Nilsson (M), Lars-Erik Benneck (M) och Håkan Onsjö (M) likaså.
Varför kommer man till sammanträdet om man ändå inte kan stanna?
- Det kan man bara spekulera i, men det handlar väl om arvode förstås. Vi har diskuterat om man verkligen ska få arvode om man bara kommer in, sätter sitt signum på lappen och går, säger kommunfullmäktiges ordförande Lilian Edwards.
Fel signaler
- Vi ser gärna att ledamöterna är med hela dagen. Det ger helt fel signaler om man stämplar ut för tidigt. Blir det ett mönster är det allvarligt, tycker socialdemokraternas ordförande Åke Svensson.
Åsa Larsson (C), som sällan sitter med på ett helt sammanträde och som vid flera tillfällen har gått redan efter en halvtimme, håller inte med om att det handlar om arvodet.
Ersättare
- Det hänger samman med ärendena. Man får inte gå mitt i ett ärende och eftersom jag ofta måste gå klockan tre måste jag kalla in ersättare om det kommer ett ärende som ser ut att ta tid, säger Åsa Larsson.
Är det inte bättre att inte vara med alls?
- Nej. Jag sitter med så länge jag kan.
Du har hög frånvaro i kommunfullmäktige. Är det inte ett svek mot väljarna att vara borta så mycket?
- Ja, det sticker jag inte under stol med. Men jag har barn och jobbar som förman vid brandkåren i Burgsvik och när jag har beredskap kan jag inte åka.
Varför vill du vara med i kommunfullmäktige?
- Det är där man kan vara med och påverka hur vi ska ha det här på Gotland.
Går i förtid
Kristdemokraten Yngve Andersson tillhör också de ledamöter som ofta går i förtid. Han har kallat in ersättare vid 14 av 25 sammanträden. Han väljer att kalla in ersättare för att fler kristdemokratiska röster ska bli hörda.
- Jag är ensam ledamot från Kristdemokraterna. De andra måste också få komma fram och säga någonting. Och eftersom ersättarna ändå får arvoden så kan de lika gärna göra lite nytta för pengarna, säger Yngve Andersson.
Det händer också att ledamöter lämnar sammanträdet utan att någon ersättare kallas in. På slutet av ett sammanträde försommaren 2007 var fyra ledamöter frånvarande utan ersättare. Eftersom det bara är ett mandat som skiljer mellan blocken kan sådan frånvaro påverka besluten, men det har ännu inte skett, säger Lilian Edwards:
- Så vitt jag vet har inget beslutsärende påverkats av detta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!