163 anställda på jobb som utlokaliserats

Ett år efter att jobbpaketet presenterades har 163 ersättningsjobb skapats på Gotland. Innan sommaren är siffran uppe i 200.
GA har sammanställt arbetsmarknadsläget efter försvarsnedläggningen på ön.

Gotland2006-01-25 06:00

Kronofogden och Försäkringskassan har varit snabbast och har redan tillsatt 110 jobb, medan lika många arbetstillfällen vid Sida och Internationella programkontoret dras i långbänk i regeringskansliet.

Så kan man sammanfatta det år som gått sedan lokaliseringsutredningen presenterade sitt jobbpaket för Gotland. Av 740 jobb är hittills 163 tillsatta, men till sommaren kommer över 200 personer att jobba på utlokaliserade tjänster.

I februari ger regeringen besked om Sida-jobben, och i vår kommer beslut om Internationella programkontoret.I dag är det ett år sedan lokaliseringsutredningen presenterade förslaget som skulle plåstra om såren efter försvarsbeslutet. 740 jobb ville utredningen flytta till Gotland - hela Riksantikvarieämbetet, satsa på Svenska Spels Visbykontor, flytta kronofogdar och öka Försäkringskassans personal i Visby.

Utredningen reviderade sitt förslag en aning i mars och efter regeringens beslut i april i fjol förändrades bilden ytterligare något. Bara delar av Riksantikvarieämbetet ska flytta, men i gengäld utlokaliseras hela Riksutställningar och en Sida-avdelning, samt tjänster vid Centrala studiestödsnämnden. När allt summerades blev det ännu fler jobb - totalt 790.

Hur har det gått?

Ett år efter lokaliseringsutredningens presentation är 163 av de 740 arbetstillfällena utlokaliserade och tillsatta, men flera har kommit så långt att rekrytering pågår. Innan sommaren kommer antalet anställda på utlokaliserade jobb att ha passerat 200.

Kronofogden snabbast
Snabbast har redan etablerade myndigheter varit - Försäkringskassan och Kronofogdemyndigheten. Även Svenska Spel har skapat många nya jobb och Visbykontoret är nu större än det i Sundbyberg.
Först att uppfylla uppsatta mål är Kronofogdemyndigheten. Enligt regeringen skulle 55 tjänster skapas i Visby. 50 har redan anställts och fyra till börjar sina jobb om några dagar. När den 55:e och sista tjänsten kommer att tillsättas är inte klart.
100 nya jobb vid Försäkringskassan, utlovade regeringen och redan i höstas anställde Försäkringskassan 50 personer. Tio till är på väg att anställas och under 2006 ska ytterligare 45 personer rekryteras, 20 av dem ska vara igång redan i maj och resten i augusti. Några problem att hitta kvalificerad personal tror Försäkringskassans chef på Gotland, Inga-May Engberg, inte att det blir:
- Nej. Utöver jobben som nämnts fick vi även sex tjänster för att avslöja fusk. Till de tjänsterna hade vi 217 sökande.
Försäkringskassan har merparten av jobben lokaliserade till Söderväg, men har även kontor vid Kopparsvik och vid Borgen. Med tiden hoppas Inga-May Engberg på att kunna koncentrera verksamheten till Söderväg. När alla nyanställningar är genomförda omfattar Försäkringskassans organisation på Gotland närmare 400 personer.

Svenska Spel ska enligt regeringen skapa 200 nya jobb i Visby. Det senaste året har Visbykontoret fått 70 nya tjänster, bland annat genom att företagets telefonsupport flyttat till ön. Hälften av tjänsterna är redan tillsatta. Resterande finns inom nya verksamheter, nätpoker och bingohallar, och ska vara tillsatta innan sommaren.
Regeringens beslut att ge Svenska Spel tillstånd för poker på internet skapade nya jobb. Om Svenska Spel ska komma upp i de 200 jobb som utlovats krävs ett nytt regeringsbeslut - ett tillstånd för att kasino i Visby.

Centrala studiestödsnämnden fanns inte i lokaliseringsutredningen, men tillkom i regeringens beslut i april. Fram till 2008 ska CSN flytta 25 tjänster från Stockholm till Gotland.
Hittills har åtta nya tjänster skapats vid CSN i Visby, och innan årets slut hoppas Tomas Svensson vid CSN att man minst har tillsatt åtta tjänster till.
- Vi har hela 2007 på oss, men så lång tid tror jag inte att det kommer att ta, säger han.
Brist på utrymmen är ett problem för CSN, som inte kan expandera i nuvarande lokaler i skattehuset på gamla A7-området.
Arbetslivsinstitutet ska enligt regeringen ha 15 personer i Visby. Hittills har fem forskare anställts, samtliga knutna till enheten för arbetsorganisation och utvecklingsprocesser. Kontoret finns i Björkanderska magasinet. Carina Bildt och Göran Brulin delar på en knapp heltidstjänst som chef.
Rekryteringen av resterande personal är igång. Merparten kommer att forska om rörlighet på arbetsmarknaden, men några ska arbeta med arbetsrätt.

Flyttar till nytt hus
Lokaliseringsutredningen ville flytta hela Riksantikvarieämbetet till Gotland, men regeringen bromsade. 140 jobb ska hit och det gäller ännu. Det är den antikvariskt tekniska avdelningen, informationsavdelningen och stödfunktioner som ekonomi, administration, IT-stöd och växel, samt ledningen för uppdragsverksamheten med arkeologi och arkeologiska utgrävningar som flyttar.
Riksantikvarieämbetet tänker flytta till nybyggda lokaler på A7-området. Arbetet med att göra om detaljplanen är igång. I öns platsjournal söker ämbetet efter enhetschef, ekonom och verksamhetscontroller, men de som anställs för räkna med att jobba en tid i Stockholm. Enligt planerna sker den stora flyttningen till ön hösten 2008, då huset ska stå färdigt.
Även Riksutställningar ska flytta till ett nybygge, men har ett mer pressat tidsschema. Senast den 31 december 2007 ska myndigheten vara på plats med ett 60-tal tjänster. Efter beslutet om utlokalisering har Riksutställningar tänkt i nya banor - mer internationellt - viket kan komma att ändra bemanningen. Senast den 1 mars i år ska ett förslag till ny organisation och en plan för ny bemanning presenteras.

Lokaliseringsutredningen tog även upp skatteverkets bouppteckningsverksamhet, som verket själv utredde framtiden för. Om all verksamhet förlades till Gotland skulle det ge ett 50-tal nya tjänster. Skatteverket har dock beslutat att koncentrera verksamheten till tre kontor i landet - Visby, Kalmar och Härnösand - vilket för Gotlands del innebär att bouppteckningsenheten växer från 8 till 20 tjänster. Överflyttningen av tjänster ska vara klar senast den 1 juli nästa år, men förmodligen flyttas de första jobben redan i år.

Beslut kommer i vår
Över 100 jobb har fastnat i utredningar i regeringskansliet, vilket bland andra Thage G. Peterson kritiserat. Det gäller Internationella programkontoret för utbildningsområdet (IPK) (55 tjänster) och Sida-kontoret (60 tjänster). Det saknas även avgörande beslut om det Östersjöcentrum (med 15 tjänster) som presenterades i jobbpaketet i juni 2004.
Hela verksamheten vid IPK, vars huvuduppgift är att möjliggöra ett svenskt deltagande i EU:s utbildningsprogram, utreddes av Erland Ringborg förra året, och i en delrapport i juni tog han upp förslaget om utlokalisering. Hans slutsats var att en flytt till Gotland skulle vara oförenlig och omöjliggöra de ambitioner regeringen tidigare haft med verksamheten.

Med anledning av att EU ska satsa ännu mer på utbildningsområdet utreds IPK:s organisation på nytt. Den 31 januari presenteras utredningen, men frågan om lokalisering kommer att avgöras senare.
- Vi vet inte när, men förmodligen fattas ett beslut under våren, säger Jakob Johansson vid utbildnings- och kulturdepartementet.
Sida öppnade en ny enhet i Visby förra sommaren. Den ingick inte i lokaliseringsutredningen, utan var beslutad redan innan. Vid enheten är man i dag sex personer, men kommer inom kort att ha utökat till nio. Enligt förslaget ska man med tiden bli 20 anställda. Verksamheten vid Sida-kontoret i Visby ska fokusera på ett fördjupat samarbete mellan Sverige och EU:s nya medlemsländer i Östersjöområdet.

Inom de närmaste veckorna kommer regeringen att ge Sida i uppdrag att förbereda utlokaliseringen av ett kontor till Gotland. Det kommer att bestå av 60 tjänster, varav 30 flyttas från Stockholm. Resterande är nya tjänster.
Fotnot: Försvarsbeslutet berörde 540 försvarsanställda på Gotland. Av dem är det 100 som inte hittat någon ny sysselsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om