15 miljoner i skulder i gotländsk byggkonkurs

Skälsö Bygg AB, som försattes i konkurs förra året, visar sig nu ha skulder på 15 miljoner kronor till många gotländska företag och privatpersoner.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Gotland2019-09-30 10:35

Skälsö Bygg begärdes i konkurs 29 augusti förra året. Samma dag bytte bolaget namn till Gotlands Säkerhetsbygg AB. Minst 15 miljoner kronor har bolaget i skulder och bara en miljon i tillgångar, var P4 Gotland först med att avslöja efter att ha tagit del av bouppteckningen.

Runt 100 fordringsägare har uppgett att de har fordringar, varav de flesta är mindre gotländska företag. Till det kommer också privatpersoner på Gotland som efter konkursen aldrig fick planerade entreprenader utförda. Den enskilt största fordran är på över 700 000 kronor.

Konkursförvaltaren Jonas Gustafsson säger till P4 att borgenärerna med nuvarande kalkyl inte bör räkna med att kunna få tillbaka mer än ungefär fem procent av fordringarna.

Entreprenören Joachim Kuylenstierna var stor aktieägare i Skälsö bygg, men inte styrelseledamot. I september förra året rapporterade Gotlands Allehanda att Kuylenstierna kontrollerade Skälsö Bygg genom sitt ägande i tre bolag – Naibaf AB, Skälsö Intressenter AB och Skälsö Partners AB. 

Kuylenstierna kommenterar i ett mejl till Helagotland.se att han inte har något ansvar för Skälsö Bygg eller andra bolag han investerat i där han inte sitter i styrelsen, utan att ansvaret ligger på styrelsen och vd.

FOTNOT: Artikeln är uppdaterad med kommentar från Joachim Kuylenstierna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!