15 miljoner <br> till öns vägnät
Just nu pågår en rad asfalteringsarbeten i Visby och på den gotländska landsbygden.
I Visby avslutas i dagarna arbetet med att lägga nya asfaltbeläggningar på de kommunala vägarna Norra Hansegatan, Östra Hansegatan och Endreväg. Totalt kostar beläggningsarbetena i Visby cirka två miljoner kronor i år.
- Våra vägar är hårt slitna, så vi har ett lite eftersatt underhållsarbete, eftersom det har saknats ekonomiska resurser, säger Göran Lindström, avdelningschef vid kommunens gatu- och markavdelning.
Stora spår
För att råda bot på de spåriga vägarna, har kommunen fräst ner de gamla beläggningarna och lagt på nya.
- Det blir stora spår och då har man att välja på att antingen lägga på ett nytt lager, vilket innebär att nivåerna höjs, eller fräsa. Det har visat sig att det blir billigare att fräsa, det är heller inte bra med ett för tjockt asfaltlager, säger Göran Lindström.
Det bortfrästa materialet har sedan används till en enklare form av beläggning på det mindre, lågtrafikerade, vägnätet på landsbygden, exempelvis i Lojsta, mellan väg 142 och Lojsta slott och på vägen mellan Dalhems kyrka och Hörsne kyrka.
Arbetet med att bygga om parkeringen utanför Kajsarporten, fortsätter under hösten och beräknas vara klart i oktober och vid korsningen Allégatan/Artillerigatan ska en ny rondell anläggas.
Landsbygden
Även på landsbygden pågår stora asfalteringsarbeten, väg 140 norr om Klintehamn och väg 143, Follingboväg, mellan Skrubbs och Follingbo, har fått nya beläggningar och just nu slutförs beläggningsarbetet på Dalhemsvägen.
- Sen kvarstår väg 148, sträckan mellan Bro och vägen ner mot Lokrume, det är vad som kvarstår av årets arbeten. Det ska vara klart innan september är slut, säger Bertil Wahlberg projektledare på Vägverket.
"Mycket pengar"
Det är Vägverket som ansvarar för de statliga vägarna och kostnaden för höstens underhåll av beläggningarna på Gotland är 13 miljoner kronor.
- Det är ganska mycket pengar vi lägger ner på kort tid, säger Bertil Wahlberg.
I juni gjordes mätningar av kvaliteten på de gotländska vägarna och snart kommer en utvärdering, som ska ligga till grund för nästa års vägarbeten.
- Jämför man med riksgenomsnittet tror jag att vi har ganska bra beläggningar, men det finns vägar som är spåriga. Vi har beläggningar här som kan vara upp till 30 år gamla, säger Bertil Wahlberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!