100 poliser i tjänst på Gotland år 2004

100 poliser i tjänst på Gotland skall det vara 2004.
I alla fall om justitieminister Thomas Bodströms önskemål, som sammanfaller med den lokala polisledningens, uppfylls.
Och möjligheten är stor, fram till dess utbildas sammanlagt 4 000 nya poliser i landet.

Gotland2002-10-05 04:00
Justitieminister Thomas Bodström besökte under fredagen Gotland. Han hade två huvudärenden.
Först hölls han ett anförande inför ett antal riksåklagare från EU-länderna samt från några ansökarländer som hållit möte i Visby för att bland annat diskutera rättsligt europeiskt samarbete.
Ett möte arrangerat av den svenske riksåklagaren och inom ramen för samarbetsorganet Eurojustice som möttes för femte gången.
Därefter träffade han länspolismästaren samt representanter för polis och åklagare på Gotland. Där diskuterades således bland annat bemanningsfrågan. I dag finns det 80 poliser på ön, med polisaspiranter inräknade är det 89 och målet således 100.
Thomas Bodström:
­ Under kommande mandatperiod utbildas 4 000 poliser i landet. Det är max vad som är möjligt om inte kvaliteten skall bli lidande. 2004 är målet att det skall finnas 100 poliser på Gotland.
Bemanningsmässigt menar han att polisen kan se ljust på framtiden.
­ Diskussionen om antalet kan nu gå över till andra områden som den tekniska utvecklingen.
Thomas Bodström ser narkotikafrågan och brottsförebyggande arbete bland ungdomar som två synnerligen viktiga projekt i dag och som också hör ihop.
<span class=MR>Unga brottslingar</span>
För unga brottslingar, upp till 18 år, ses nu påföljdssystemet över.
­ Fängelse och böter är dåliga alternativ. Ungdomar skall inte sitta i fängelse och böter kan de inte betala.
I stället ser justitieministern ökade satsningar på vård inom socialtjänten och samhällstjänst som alternativ.
­ Det medför en skarp och tydlig reaktion men stöter inte bort dem.
En så kallad "ryggsäck" utreds också. Det innebär att en och samma person, det kan exempelvis vara en polis, följer samma unga person hela tiden och inte släpper taget om denne och dennes verksamhet.
Thomas Bodström garanterar att Sverige skall fortsätta den hårda linjen i narkotikafrågan när flera andra EU-länder genomför liberaliseringar.
­ Narkotikan är det största problemet när det gäller ungdomar i Europa i dag. Det är ett stort problem i Sverige men ett gigantiskt i Europa.
­ En del länders inställning är oroväckande. Men det handlar ofta om pragmatism, man har gett upp och avkriminaliserar vissa delar. Och då reduceras brottsligheten med ett pennstreck.
Han avvaktar nu med spänning EU:s beslut i frågan om att nå en överenskommelse vad gäller straff för narkotikaförsäljning även för mindre mängder.
­ Det har tidigare stupat på Nederländerna som står i ena hörnet, vi i det andra och övriga länder däremellan. Det är psykologiskt viktigt med en framgång i EU men så länge jag är justitieminister skall vi kämpa för vår restriktiva linje.
Thomas Bodström ställer sig också positiv till att Gotlandspolisen skall få tillgång till egen narkotikahund, något som stupat på kostnadsfrågan.
­ Det är ju exempelvis i praktiken omöjligt att genomsöka ett fartyg om man inte har hund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om