100 personer tovade bland raukarna

Den här veckan pågår ett tovningssymposium på Gotland med över 100 deltagare från flera länder förutom Sverige.
I onsdags hade alla en workshop i tovning vid Digerhuvuds raukfält på Fårö. Vädret slog om i onsdags och det blev verkligen ett härligt sommarväder efter flera regniga dagar­allt till belåtenhet för deltagarna i symposiet KreaTov då de njöt av sin fårödag.

Gotland2003-07-31 04:00
Gunilla Östbom reste till Bergen år 2000 för att delta i en filtfestival som arrangerats där. Hon blev alldeles överväldigad då hon fick se vilken popularitet denna festival hade­det var 300 deltagare från 20 länder som kom!
Väl hemkommen på Gotland var hon med och bildade Tovningsakademin och sedan började man planera för det tovningssymposium på Gotland som just nu pågår. Gunilla Östbom berättar att man hade satt gränsen vid 60 deltagare om det skulle bli någonting av­det kom över 100 deltagare!
Initiativtagare för tovningssymposiet på Gotland är Tovningsakademin som består av: Susanne Bergström, Helén Friström, Gunilla Östbom, Gunvor Busch och Birgitta Nygren.
Symposiet arrangeras i av Gotlands läns Hemslöjdsförening.
<span class=MR>Stort ullintresse</span>
Intresset för ull är mycket stort och det här symposiet har lockat deltagare ända från Uruguay i Sydamerika och från Australien. Det arrangeras sex kurser under veckan.
Lärare under veckan är: Kaisa Marja Thoors, Gunilla Paetau Sjöberg, Charlotte Buch, May Jacobsen-Hvistendahl, Lotte Larsen, Elina Saari Kim Halle och Barbro Lomakka.
Deltagarna har kunnat välja på att endast delta första delen av veckan, andra delen av veckan eller hela veckan. Gemensamt för alla var onsdagen då man bjöd på ett lockande program. Deltagarna fick åka buss till norra Gotland och besöka Skymnings gård samt en nu pågående tovningsutställning i hamnmagasinet i Fårösund. Höjdpunkten för dagen var en workshop vid Digerhuvud på Fårö där deltagarna, med inspiration från den vackra omgivningen, skulle få tova.
Materialet var så klart gotländsk ull från norra Gotland samt lite från Tofta. Många av deltagarna är konstnärer.
Dagen på Fårö avslutades med en festmiddag med helgrillat lamm vid Helgomannen.
KreaTov avslutas på fredag kväll med en stor mannekänguppvisning med tovade kläder i S:t Klemens ruin i Visby.
<span class=MR>Fint betyg</span>
Av de deltagare som GA:s utsände talade med vid Digerhuvud i onsdags fick arrangörerna bara lovord. Allt hade fungerat bra och var välorganiserat. Estha Stankowski från Schweiz sa att arrangemanget var formidabelt och hon tycker dessutom att det är mycket vackert på Gotland. Siv Anneli Göransson från Uruguay sa att allt har varit jättebra:
­ Det ska vara intensivt och man har ull på hjärnan hela tiden.
<span class=MR>Stor ullproducent</span>
Siv Anneli Göransson kommer ursprungligen från Jämtland men har Uruguay som hemland sedan 18 år tillbaka.
Hon fick kännedom om KreaTov genom ett danskt nyhetsblad. Hon beskriver sig själv som "ulltokig" och arbetar mycket med fårull i Uruguay som är en stor ullproducent i världen.
Tovning är dock inte så vanligt i Uruguay, berättar Siv Anneli Göransson. I andra länder i Sydamerika är metoden vanligare, där är det främst indianer som använder sig av tovning för att göra hattar.
Siv Anneli Göransson påpekade att det är viktigt att man får träffas på symposier:
­ Många idéer blandas och stöts och dessutom är alla som leder kurserna väldigt generösa med sina kunskaper.
Ulla och Sören Winding driver det danska företaget Kardehuset. De packade en buss med sina produkter och reste till Gotland för att vara med vid KreaTov. De hade med sig ull och tovningstillbehör från Danmark.
Testar. Här väljer kvinnorna ut ull som är lämplig för tovning. Det är Connie Berge från Norge som sitter ned och Estha Stankowski från Schweiz som står upp.
Får. Gunilla Karlsson från Torestorp blev inspirerad till att göra ett får. Hon började med att forma till stommen av hönsnät och på bilden fäster hon ullen på nätet. Hemma i Torestorp, mellan Varberg och Göteborg, arbetar Gunilla Karlsson med barn och ungdomar. Hon berättar att hon vill föra de gamla hantverkstraditionerna vidare.

Förberedelser. Assistenterna var vid Digerhuvud i förväg och förberedde tovningen genom att bära havsvatten upp till de vedeldade grytorna. Närmast i bild är Lena Åman och sedan ser vi Helena Sundgren, Maria Berglund och Ann Hougaard.Foto: ULF GLIMFALK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om