100 000 i vite för kommunen

Gotlands kommun har förelagts att vid vite om 100000 kronor rätta till en rad brister inom Gotlands vård och omsorg.
Det är Arbetsmiljöverket som förelägger kommunen att vidta åtgärder för att förbättra situationen för de anställda, särskilt de inom äldre- och handikappomsorgen.

Gotland2004-06-12 04:00
I oktober för två år sedan besökte verket Gotlands kommun och kunde då konstatera en rad brister. Vid senare kontroll hade samtliga brister inte avhjälps. Nu har kommunen fram till den 2 augusti på sig att vidta nödvändiga åtgärder.

<span class='mr'>Telefon på fritiden</span>
Framför allt handlar det om att det inte finns någon i arbetsledande funktion under kvällar, nätter och helger.
-Vid flera av era arbetsställen kan det inträffa situationer där det behövs stöd och arbetsledning, skriver verket. Det kan röra våld- och hotsituationer, svårigheter med utåtagerande boende, oklarheter i arbetsuppgifter eller egen sjukdom.
I den nuvarande organisationen finns ingen arbetsledare med befogenheter utanför ordinarie kontorstid. Det är ett gemensamt problem för samtliga arbetsställen inom vård- och omsorg.
Flera arbetsledare har i och för sig angett att de har sin mobiltelefon påkopplad även efter arbetstiden slut. Men det tycker Arbetsmiljöverket inte är någon bra lösning.

<span class='mr'>Otrygghet</span>
-Det innebär att en arbetsledare kontaktas när behovet uppstår, skriver verket. I princip är det samma sak som att arbetsledarna har ständig beredskap. Dessutom skapar det otrygghet bland anställda om arbetsledning inte finns tillgänglig när behovet uppstår.
Verksamhetschefen har på fråga svarat att utredning om arbetsledning under kvällar, nätter och helger skulle utföras under våren 2002. Men när verket såg på verksamheten samma höst fanns ingen utredning presenterad och bristerna kvarstod.
Inte heller våren 2003 hade arbetsgivaren undersökt behovet av arbetsledning efter ordinarie kontorstid. Sedan skyllde man på försening på grund av Kommunals strejk och semesterplanering. Kommunen fick då ytterligare tid på sig 1 juli detta år.

<span class='mr'>Tillgänglig sjuksköterska</span>
Den 22 september 2003 kom arbetsgivaren in med begäran om ytterligare förlängning av svarstiden. I slutet av december kom så äntligen de kompletterande uppgifter som verket begärt angående arbetsledning på obekväm arbetstid.
Då angavs också att en uppföljning av de anställdas upplevelse av chefstillgänglighet skulle vara klar 31 maj i år.
Den 17 maj besöktes kontoret igen och då framkom att arbetsgivaren ansåg behovet av arbetsledning är tillfredsställt därför att det alltid finns sjuksköterska tillgänglig under obekväm arbetstid.
Detta tycker dock inte arbetsmiljöveket är tillräckligt.

<span class='mr'>Otillräckligt</span>
-De redovisade instruktionerna räcker inte för att de anställda skall få det stöd och den arbetsledning som svåra situationer kan kräva. Det framkommer inte i något svar vem som har befogenheter och resurser att fatta beslut under icke kontorstid.
Om kommunen inte följer föreläggandet riskerar man att länsrätten dömer ut vitet om 100000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om