0,2 procent av rådjurs-olyckorna sker på Gotland

Gotland2008-01-30 04:00
FÖRRA ÅRET rapporterades 59 rådjursolyckor på Gotland, vilket är närmast en fördubbling av antalet olyckor sedan året innan. Merparten av dessa olyckor är jämnt spridda över hela ön, se sockenkartan här intill, men det finns ändå några socknar och områden som drabbats hårdare än andra: Fröjel-Lojsta, Tofta-Stenkumla, Buttle-Kräklingbo och Gothem-Boge.
Olyckorna följer också ett visst mönster i tid och årstid, vilket också är mycket intressant för trafikanterna. Flest olyckor, eller 25 procent av alla olyckorna sker i maj, den tid då getterna stöter bort fjolårskillingarna. Geten föder sedan sina nya killingar i månadsskiftet maj-juni och fjolårskillingarna är då som mest vilsna. Juni och juli är något mer olycksdrabbade än övriga månader, sex respektive åtta olyckor, men då är det också mycket mera bilar här på ön.
Under jaktsäsongen har det varit 3-4 olyckor i månaden, men flertalet av dessa olyckor sker ändå vid rådjurens mest aktiva tid, under dygnets mörkare timmar i skymning och gryning då de förflyttar sig.
Under februari och mars var det minst olyckor, en per vardera månad.
Totalt i hela landet under 2007 rapporterade Nationella viltolycksrådet 28243 rådjursolyckor och totalt, med älg, hjort, vildsvin och rovdjur, var det 35166 viltolyckor. Det innebär att Gotland drabbas av 0,2 procent av rådjursolyckorna och 0,16 procent av viltolyckorna.
Rådjursolyckorna har hållit sig på en ganska konstant nivå under de senaste fem åren, liksom övrigt vilt, det som oroar nu är att vildsvinsolyckorna fördubblats från 755 till 1583 sedan 2003.
Men statistik är alltid statistik och några siffror över viltolyckor med grävling, räv och hare finns inte tillgänglig då dessa inte är anmälningsskyldiga.
I Nationella viltolycksrådet ingår Rikspolisstyrelsen, Vägverket, Svenska Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, Naturvårdsverket, Bilprovningen, SOS Alarm, NTF, Lantbrukarnas Riksförbund, Skogsstyrelsen, Banverket och Älgskadefondsföreningen.


En viltolycka måste anmälas till polisen. Tillsammans med person- och fordonsuppgifter bör man också uppge olycksplatsen, vägnummer och eventuella kännemärken.
Dessutom viltslag, om djuret finns kvar på platsen, eller i vilken riktning den försvann.
Förfölj inte skadat djur. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens samt utbildad hund för att spåra det påkörda djuret.
Det finns en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Markeringsremsan delas bland annat ut av landets bilprovningsstationer.
Anmälningspliktigt vilt är älg, hjort, rådjur, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om