Det säger biskop Lennart Koskinen angående den prognos som kyrkokansliet i Uppsala tagit fram. Kyrkan räknar med ett miljontapp av medlemmar inom på tio år om medlemsprognosen slår in.
Men biskop Lennart Koskinen är rädd för att dessa siffror kan bli en självuppfyllande profetia:
- Jag som biskop känner ju att initiativet ligger hos oss. Vi har dock inte märkt av något stort tapp på ön, där 80 procent är medlemmar i kyrkan. Det är fortfarande en hög siffra jämfört med riket i övrigt, där siffran ligger på 74 procent.
Inget nytt
Biskopen betonar att den negativa trenden inte alls är något nytt. Redan på 1920-talet, när människor lämnade landsbygden för att flytta till städerna, gick kyrkobesöken ner med 10-25 procent.
- Det är inte så att det andliga behovet har minskat. Tvärtom. Jag har aldrig mött ett sådant stort intresse för andlighet som jag möter nu. Dessutom har intresset för utlandskyrkan ökat enormt under de senaste åren. Och det här är siffror som inte syns i den senaste statistiken.
Vad skall ni göra för att motverka denna trend?
- Det viktigaste är ju att vi finns där människor finns men med nya funktioner.
Menar du att ni skall lämna sockenkyrkorna?
- Det har vi till viss del redan gjort. Vi jobbar med Sjukhuskyrkan, Studentkyrkan, Utlandskyrkan och på många fler håll men vi behöver göra mer, speciellt för de unga. Men jag måste säga att gotlänningar är väldigt lojala mot sina församlingskyrkor och deltar i gudstjänsterna.
Vad har du för idéer framöver?
- Det här är det verkliga problemet på Gotland. Vi behöver förstärka barn- och ungdomsarbetet ute i församlingarna. Kan vi bemöta de unga, då kommer inte våra siffror att gå ned.
Biskop Lennart Koskinen har svårt att förstå varför man går ur kyrkan av ekonomiska skäl:
- Jag har pratat med flera personer, och då främst höginkomsttagare som vill lämna kyrkan på grund av att de tycker avgiften är för hög. Men då ställer jag en motfråga: tycker du inte att skolan skall finnas? Eller vården? Min uppfattning är ju att kyrkan är en del av samhällsfunktionen.
Men alla är ju inte troende?
- Nej, men många människor möter ändå kyrkan i livets olika skeden. Det handlar dessutom om alla våra medeltida kyrkor. Skall de stå och förfalla till ruiner?
Lennart Koskinen betonar att frågan om kyrkotappet är mycket aktuell i stiftet och diskuteras:
- Det här handlar om ett mycket dåligt samvete för mig som biskop. Jag borde vara mer ute i församlingarna och prata med mina medarbetare som kan behöva peppning, eftersom det handlar om mycket ensamarbete. Inom kort börjar en ny stiftsprost Richard Wottle. Han är en riktig idéspruta, och vi kommer gemensamt att åka runt i församlingarna för att föra den här typen av samtal. Vi sitter inte passiva, utan tar den här frågan på fullaste allvar för att försöka vända siffrorna.