- Vi har inga egna lägenheter
Det är inte på grund av långa handläggningstider som vräkta hyresgäster har fått bo på härbärget i månader.
- Om man har blivit vräkt från sin bostad kan man inte med automatik få ett nytt boende från socialtjänsten. Vi försöker naturligtvis att hjälpa människor till tak över huvudet, men de måste själva sätta upp sig i kö vid Gotlandshem eller privata hyresvärdar. Vi har inga egna lägenheter som vi kan hänvisa folk till, säger Mari Bergström.
Hon är chef för stöd och försörjningsenheten vid kommunens invid- och familjeomsorg. Det är på hennes avdelning man försöker att stödja den som blivit vräkt.
Det brukar handla om mellan fem och tio fall av vräkningar per år på Gotland. Orsakerna till vräkningen varierar.
Någon har stört sina grannar, en annan har vräkts på grund av en hyresskuld. Vägen till en ny bostad skiljer sig också åt.
Den som har stört sina grannar är inte välkommen tillbaka till Gotlandshem under de närmaste åren utan får hoppas på bättre tur hos privata hyresvärdar. Den som har en hyresskuld är också "portad", men bara tills skulden är betald.
Kräver starka skäl
Socialförvaltningen försöker lotsa hemlösa till privatvärdar, vandrarhem eller stugbyar och har de inte pengar till hyran så kan de söka socialbidrag. Socialförvaltningen har också möjlighet att ansöka om social förtur till en ny bostad där kommunen i vissa fall kan stå för kontraktet.
- Men för att få förtur krävs det att man har starka medicinska eller sociala skäl, säger Mari Bergström.
Är inte hemlösheten i sig ett tillräckligt starkt social skäl?
- Inget fall är det andra likt. Alla har rätt till tak över huvudet, men man kan inte alltid kräva att man ska få en egen lägenhet. Ibland har man genom medvetna val försatt sig i den här situationen och då kan man också kräva av den enskilde att han tar ett eget ansvar för att försöka lösa situationen.
I nio fall av tio brukar det lösa sig, hävdar Mari Bergström, men för de män som har bott på härbärget har det tagit månader. Att det skulle bero på långa handläggningstider håller hon inte med om.
Eftersom det tar tre månader innan uppsagda lägenheter blir lediga, tar det lång tid att få lägenhet även med social förtur.
Är det rimligt att man ska vänta så länge?
Pelle Stenström som är chef för individ- och familjeomsorgen svarar på frågan:
- Vi ska så skyndsamt som möjligt ge ett stöd, men av flera olika skäl kan det ta tid. Det kan till exempel handla om att den som är bostadslös inte är nöjd med vad vi har att erbjuda och därför väljer att vänta på en annan lösning.
Inget alternativ
Pelle Stenström ser inte härbärget som ett alternativ till en riktig bostad. Den som övernattar här kategoriseras fortfarande som bostadslös. Men det finns också somliga som trivs med att vara på härbärget, säger Mari Bergstöm:
- Det är god mat där, och det finns ett socialt sammanhang som de trivs med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!