För föräldragruppen som arbetar för att När skola ska bli en friskola är det viktigt att nedläggningen av den kommunala skolan inte genomförs redan i juni, utan först nästa år. Att väcka liv i en nedlagd skola och sedan få tillbaks eleverna kommer att bli svårt, inser man.
Avbräck
- För en månad sedan talade jag därför med barn- och utbildningsnämndens ordförande om detta och hon förklarade då att det verkligen inte fanns något förslag om att tidigarelägga nedläggningen, berättar Katarina Blom.
Men det fanns det. När nämndens arbetsutskott i onsdags lade fram sitt förslag till beslut framgick det att När föreslås för nedläggning redan detta läsår.
- Det här kom som en kalldusch. Jag litar på vad människor i ledande befattningar säger till mig. Man har ljugit oss rakt upp i ansiktet, säger Katarina Blom.
En eventuell nedläggning av När skola i juni innebär ett avbräck för friskoleplanerna - men föräldrarna ger inte upp.
De kommer att arbeta vidare för en friskola i När till hösten 2008.
De har ansökt om skolverkets tillstånd för att starta en skola för minst 20 barn som inriktas på entreprenörskap.
I en enkätundersökning har det framkommit att tillräckligt många barn är intresserade.
Katarina Blom tycker att det är märkligt att politiker vill lägga ned skolan i När samtidigt som Gotlandshem har signalerat att de kan tänka sig att bygga nya bostäder i denna socken.
- Det är konstigt att kommunens ena hand kan tänka sig att bygga samtidigt som man med den andra handen stänger socknens skola.
Förslaget kan ändras
Lena Celion (m), som är ordförande för barn- och utbildningsnämnden, förklarar att det var efter önskemål från skolområdets rektor som arbetsutskottet valde att flytta fram nedläggningen av När skola.
Men hon understryker också att det förslag som presenterades i onsdags är arbetsutskottets förslag och det kan fortfarande komma att ändras.
Alliansen har fortfarande inte tagit någon samlad ställning till hur man vill att skolans organisation ska se ut. Det gör man först i samband med ett möte på måndag kväll.
Barbro Thomsson på barn- och utbildningsförvaltningen förklarar att förslaget om nedläggning för När skola redan i juni grundar sig på elevutvecklingen. Inte alla föräldrar som står bakom friskoleplanerna, några har aviserat att de tänker flytta sina barn till andra skolor redan till hösten.
Men det är snabba ryck som gäller i När. Beslutet om när nedläggningen ska ske fattas av barn- och utbildningsnämnden den 9 maj och det är bara lite mer än en månad innan skolavslutningen. Och Katarina Blom, som har ett barn som ska börja skolan i höst, har fortfarande inte fått någon officiell information olagligt att besluta om nedläggning av skolor en månad innan skolavslutningen.
- Det borde vara olagligt att besluta om nedläggning av skolor en månad innan skolavslutningen, tycker Katarina.
Ny plan för Toftaområdet
Barn- och utbildningsnämnden har haft ambitionen att fatta beslut om hela organisationen för den framtida skolan på Gotland vid sitt sammanträde nästa vecka, men så kommer det förmodligen inte att bli. För Eskelhem, Västerhejde och Hogrän kan det bli aktuellt med en ny utredning - och kanske också en helt ny skola. Politikerna antar att det kommer att bli nybyggnation och inflyttning i området när Tofta skjutfält blir ledigt och arbetsutskottet anser inte att man kan fatta beslut om vare sig ombyggnad eller nedläggning för någon av de gamla skolorna innan man vet mer om befolkningsutvecklingen i detta område.
- Frågan är vilken eller vilka skolor man ska behålla. Det är möjligt att man bör lägga ned både Hogrän och Eskelhem och bygga en ny skola i Tofta, säger Barbro Thomsson.
- Vi vill ha en genomlysning av detta område, förklarar Lena Celion.