- Statligt stöd till flyget skulle utveckla hela ön
- Det är skönt att få ett kvitto på att vi inte är den stora miljöboven. Vi har fått mycket skit för det tidigare.
De beräkningar som forskaren Jonas Åkerman vid Kungliga tekniska högskolan gjort utgår från en 55-procentig beläggning på flyget, som jämförts med färjeturer där antalet passagerar motsvarar årsgenomsnittet. I den jämförelsen är utsläppen av växthusgaser 50 procent högre per passagerare på färjorna. Även utsläppen av kväveoxider är högre.
Conny Bohlin påpekar att flyget har betydligt högre beläggning än den Jonas Åkerman utgått ifrån.
- Gotlandsflyg hade över 80 procents beläggning i fjol. Dessutom samarbetare vi med Skyways för att få så fulla plan som möjligt, säger han.
Tanken på att staten av miljöskäl skulle subventionera flyget är förstås lockande för Gotlandsflygs verksamhetschef:
- Vi skulle inte bara kunna sänka biljettpriserna rejält, utan även satsa på nya destinationer. Det skulle bli ett värdefullt bidrag till öns utveckling.
Rikstrafikens generaldirektör Staffan Widlert kände till att höghastighetsfärjor har stora utsläpp, och han tycker att man i anbudsunderlaget i pågående upphandling ställer tillräckliga krav på miljöhänsyn.
- De rederier som kan uppvisa låg bränsleförbrukning kommer att premieras, säger han.
Staffan Widlert påpekar även att de krav Rikstrafiken ställer i upphandlingen gör det möjligt att använda flera olika sorters färjor. Tanken med det är i första hand att öka konkurrensen i upphandlingen och få ner kostnaderna, men även miljöhänsyn är ett starkt argument.
Staffan Widlert stöter sällan på miljöargumenten när han diskuterar upphandlingen.
- Det har mest varit i riksdagens trafikutskott. Där intresserar man sig för miljön.
Rikstrafikens generaldirektör tror inte att det är möjligt att flytta över stöd från färjetrafiken till flyget med hänvisning till miljön.
- Jag tror inte att det går att ge statligt stöd till en flyglinje där det redan i dag finns två konkurrerande bolag, säger Staffan Widlert.
Vidare perspektiv behövs
Ted Ljungqvist, talesman för Vägpris.nu, tycker att man har ett för snävt synsätt när man bara ser på flyg och färjor till och från Gotland.
- Det vore intressant att jämföra och se hur stor andel av utsläppen från trafiken i hela landet som kommer från gotlandstrafiken, säger han.
Ted Ljungqivst påpekar att det finns en psykologisk tidsgräns för resor. Omaket att resa blir mer acceptabelt om resan inte tar mer än tre timmar.
- Det tar 3.20 till Nynäshamn. Jag tycker det är viktigt att inte förlänga den tiden, säger han.
Vägpris.nu vill likna färjeförbindelsen vid en landsväg, och Ted Ljungqvist påpekar att färjorna inte kommer upp i högre fart än toppfarten för en EU-moppe.
Den undersökning som Jonas Åkerman gjort borde kompletteras, tycker Ted Ljungqvist. Man borde även ta hänsyn till att en färjetur innebär att upp emot 500 personbilar flyttas 15 mil utan att de släpper ut några avgaser alls.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!