- Ska studenterna simma till Gotland?

- Högskolans möjligheter att växa bekräftas med det förslag till väsentligt ökade ramar för grundutbildningen, som presenterades i höstens budgetproposition. Denna för Gotland positiva utveckling riskerar att omintetgöras med det förslag till prissättning och turlistor som nu lagts fram.

Gotland2005-10-06 06:00
Det konstateras i ett brev från Högskolan på Gotland, till infrastrukturminister Ulrica Messing. Rektor Leif Borgert påpekar inledningsvis att högskolan utvecklas snabbt. Under 2005 beräknas 5 000 studera på lärosätet, varav drygt 2 000 finns på campus. Omkring 250 personer är anställda.
Inom en tioårsperiod ska verksamheten fördubblas.
I detta har högskolan statens stöd, bland annat genom det Gotlandspaket som presenterades i juni 2004.
Övriga infrastrukturella hinder för målsättningen har i stort sett eliminerats, menar Borgert.
- Bostadssituationen är avsevärt bättre än tidigare och satsningarna på snabbfärjor och lågprisflyg har haft en påtagligt positiv effekt på rekryteringen av studenter från andra delar av landet.
Goda kommunikationer är nödvändiga för rekrytering av såväl lärare som studenter, påtalas det.
Dessutom skulle de föreslagna försämringarna blåsa nytt liv i "synen på Gotland som en isolerad ö med få och dyra kommunikationer".
- Det är en bild som Högskolan och övriga aktörer inom regionen arbetat målmedvetet för att få bort. Skall denna effekt motverkas, krävs tydliga och snabba besked om att det aktuella förslaget inte kommer att genomföras.

Simmande studenter
Studentkåren Rindi kräver att staten tar sitt ansvar genom att tillföra Rikstrafiken ökade resurser. Det skriver kårordförande Fia Lagergren i ett brev till Ulrica Messing.
- Min fråga till infrastrukturministern blir om hon tycker att vi ska byta slogan för att rekrytera alla dessa nya studenter till högskolan på Gotland. "HGO - inte bara kvalitativ utbildning, även en uppfriskande simtur"?
Lagergren påpekar att det inte är någon hemlighet att studenterna har det knapert som det är.
- Enligt Föreningssparbankens budgetuträkning har en student, med en månadsinkomst på 6 916 kronor, minus 614 kronor kvar att disponera varje månad. Då är det enkelt att inse att det redan i dagsläget är svårt att ta färjan hem och hälsa på familj och vänner.
En prishöjning riskerar därför att få studenterna att välja ett annat lärosäte, menar hon och påpekar att det inte bara skulle påverka den enskilda studenten, utan även studentkommunen Gotland.
- Det är inte utan att jag känner att luften går ur oss, när vi på ena hållet går starkt framåt som en attraktiv studentort genom ett aktivt samarbete mellan kommunen, högskolan och studentkåren, som innebär att vi tillsammans satsar på att bli en bättre och attraktivare studentkommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om