- Självklart innebär det en lättnad

Britta och Bisse är lyckliga över förslaget om av-skaffad fastighetsskatt.

Gotland2007-04-05 06:00
För Britta och Bisse Lundahls i Lickershamn del kommer detta innebära att månadskostnaden för huset sjunker med nästan en tusenlapp. En tusenlapp som betyder att de kommer att kunna bo kvar på platsen som de älskar.

Britta och Bengt "Bisse" Lundahl har sedan slutet av 70-talet bott året om i Lickershamn. Bisses föräldrar köpte ett litet sommarhus här i viken på 20-talet och här byggde Bisse och Britta en egen villa.
- Vi är inte så rika på pengar, men vi har så mycket annat, säger Britta och nickar ut mot havet och de natursköna omgivningarna.
På 70-talet fanns det inte så många sommarhus här ute, men de har blivit allt fler och allt dyrare - med ganska höga taxeringsvärden på fastigheterna som följd.
Bisses och Brittas hus, som ligger på första parkett vid havet, har ett taxeringsvärde på ungefär 1,4 miljoner kronor och det innebär att de tillsammans betalar drygt 15 000 kronor om året i fastighetsskatt.
Det går, även om deras båda lärarpensioner är ganska måttliga, men om någon av dem skulle gå bort så skulle det bli kärvt för den som blev ensam.
- Vi älskar Lickershamn och vi vill bo här. Vi är naturligtvis beredda att betala för att få ha det så här bra, men frågan är om vi skulle klara det om en av oss dör. Jag har haft lite ont i magen på grund av det där, säger Britta.
Men idag är hon nöjd. Regeringens förslag om att fastighetsskatten ska slopas och ersättas av en kommunal fastighetsavgift på max 4 500 kronor om året innebär att årskostnaden för huset sjunker med mer än 10 000 kronor.
- Självklart kommer det att innebära en lättnad, säger Britta.

Unga familjer förlorar
Fastighetsmäklaren Leif Bertwig tror att förslaget kommer att få positiva effekter för många gotlänningar.
- Det kommer att betyda mycket för privatekonomin för folk som vill ha eget boende.
Fastighetsmäklaren Anders Larsson håller med, men han påpekar att långtifrån alla fastighetsägare kommer att beröras:
- Bor man i en villa i Buttle som har ett taxeringsvärde under 450 000 kronor, då blir det ingen skillnad.
Och den, som ska köpa sitt första hus, kan få det riktigt tufft. Förslaget om höjd skatt på reavinsten kan leda till att utbudet minskar, tror Anders Larsson:
- Folk gillar inte att betala skatt och om villan är betald och man har ett billigt boende där så kommer nog många äldre att behålla det stora huset lite längre. Så den stora förloraren på den här reformen kommer att bli den unga familjen som vill köpa ett hus.
Vad förslaget kommer att innebära för fastighetspriserna på Gotland vågar de bara spekulera i. Anders Larsson tror att en slopad fastighetsskatt kommer att skapa ett visst utrymme för höjda priser på hus med höga taxeringsvärden. Leif Bertwig stämmer in. Det exklusiva kan bli ännu dyrare. Men för "villan i Buttle" kommer det varken att göra till eller från och för omoderna men eftertraktade Gotlandshus som inte har så höga taxeringsvärden kommer det inte heller att göra någon skillnad.
- I vissa lägen står ju taxeringsvärdet inte alls i proportion till det verkliga värdet och då påverkas ju inte priset av en sänkt fastighetsskatt, förklarar Leif Bertwig.

Kompensation till kommunen?
På ekonomiavdelningen vid kommunens ledningskontor vädrar man morgonluft. Visserligen har regeringen redan i det allra första förslaget förklarat att reformen inte ger något tillskott till kommunerna. Vad kommunen får in via fastighetsavgiften förlorar man i minskade statsbidrag. Men ekonomen Åke Wennerberg hoppas att förslaget ska innebära en öppning till kompensation för kommuner med många fritidshus.
- Det finns mellan 5 000 och 6 000 sommarhus på Gotland som inte ägs av gotlänningar och de skulle tillsammans betala en fastighetsavgift på ungefär 25 miljoner kronor. Utgångsbudet är att intäkterna ska kvittas bort, men när förslaget går ut på remiss så kan vi ju hävda att vi ska få behålla de här pengarna. Sommargäster medför ju en viss belastning på kommunerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om