- Östersjön är vårt gemensamma ansvar
Med allvar i blicken mötte statsminister Göran Persson de 300 ledare från länderna omkring Östersjön som just nu är samlade i Visby.- Vi som bor runt Östersjön delar på dess nöje och nytta. Östersjöns framtid är vårt gemensamma ansvar, förklarade han.Men Göran Persson är också optimist. Han vågar fortfarande tro på att man ska kunna vända utvecklingen och skapa en bättre miljö i vårt känsliga innanhav.
Detta är också de tre huvudfrågor som Sverige vill föra upp på agendan under detta år när man innehar ordförandeskapet i Östersjöstaternas råd.
Göran Persson, som tagit initiativet till Östersjö-konferensen, var naturligtvis på plats igår. Här talade också Litauens premiärminister Gediminas Kirkilas, den finske statsministern och EU-ordföranden Matti Vanhanen och Danuta Hübner som är EU:s kommissionär för regionalpolitik. Men framför allt är detta en konferens som samlar regionala och lokala ledare från alla länder som gränsar till Östersjön, men också från Norge, Island, Ukraina och Vitryssland.
- Det är ni som är de verkliga experterna på villkoren i era regioner, förklarade Göran Persson.
Ramverket må sättas på nationell nivå, men det är på de regionala och lokala nivåerna som de konkreta besluten fattas.
"Vi sitter mitt i skiten"
På miljöområdet presenterades under Östersjökonferensens första dag en lång rad goda exempel för hur man kan jobba på ett effektivt och konkret sätt på den lokala nivån. En politiker från Landskrona redogjorde för hur kommunen övergått till fosfatfria tvättmedel och en kommunchef från Kaunas berättade om hur de arbetat för att använda mindre energi i sin kommun. Men gotländska kommunalrådet Jan Lundgren är ändå inte särskilt nöjd med utfallet. Trots alla ansträngningar fortsätter havsmiljön i Östersjön att försämras:
- Vi sitter mitt i skiten och ser vad som händer, men vi kan inte lösa det här själva, summerar Jan Lundgren. Han vill gå från ord till handling och han presenterade en utmaning från kommunstyrelsens arbetsutskott på Gotland till andra kommuner:
"Fler eko-kommuner"
Alla kommuner runt Östersjön bör följa Gotlands exempel och bli "eko-kommuner". För Gotlands del innebär det att man har ambitionen att upphöra med fossila bränslen till uppvärmning före år 2010. Samma år ska Gotland också fått ett bättre avloppsvatten, minskade utsläpp av svavel, fosfor och kväveföreningar. Dessutom ska man 2010 ställa ekologiska krav på alla inköp till kommunen.
- Fler eko-kommuner runt Östersjön är en del av lösningen för en ekologiskt hållbar utveckling, menar Jan Lundgren.
Han vågar inte tro att just den här konferensen ska leda till konkret handling, men han tror ändå att den är ett stort steg i rätt riktning:
- I april samlas miljö- och jordbruksministrarna på Gotland för att ta fram en handlingsplan, men på den här konferensen får vi också med oss den lokala nivån och det är viktigt.
Jan Lundgren var inte ensam om att tycka att det är hög tid att gå från ord till handling. När en lång rad lokala företrädare berättat om sina insatser och när de tre regeringscheferna förklarat sina ambitioner begärde Britt Lundberg från Åland ordet. Hon är inte bara ledamot av Ålands regering, utan också president för ö-sammanslutningen B7:
- Vi har massor av kunskaper nu. Nu måste vi göra någonting konkret. Vi som sitter här måste föra Östersjöns talan.
"Låt olikheterna mötas!"
Med samarbete kan man komma långt. Några goda samarbetsprojekt med miljöanknytning presenterades inte på konferensen men här berättade flera talare om andra former av projekt som man lyckats med tack vare att man kunnat samarbeta över gränserna. Ett tydligt sådant är det handelscentrum som just nu är under uppbyggnad på den svensk-finska gränsen vid Torneå och Haparanda. Här var gränsen under många år knivskarp. På stadskartorna i Torneå och Haparanda tog man inte med grann-staden. Men när Sverige och Finland gick med i EU började man inse fördelarna med att samarbeta. Här finns nu gemensam skola, ambulans, fjärrvärme, kulturanläggningar och en golfbana som ligger i både Sverige och Finland. Men framför allt är man nu på väg att bygga ett köpcentrum mitt på gränsen, med ett Ikea-varuhus som lockbete för andra investerare.
- Det här hade vi aldrig kunnat uppnå om bi inte hade samarbetat. Låt olikheterna mötas! Det är där man skapar det nya och det som ger tillväxt, summerade Tryggve Kenttä, som är ordförande för kommunstyrelsen i Haparanda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!