ny lag förändrar strandskyddet
Hela Gotlandskusten, cirka 10 400 hektar, är naturreservat. Naturreservatet omfattar hela den strandskyddade delen av Gotlands kust. I bredd varierar reservatsområdet mellan 100 och 200 meter.Det säger Lena Johansson, planjurist vid länsstyrelsen på Gotland. Samtidigt konstaterar hon att strandskyddets regler gäller lika för alla och att länsstyrelsen är tillsynsmyndighet.
Strandskyddet innebär att inga nya byggnader får byggas och att gamla byggnader inte får ändras utan tillstånd. Inga anläggningar får skapas som hindrar allmänhetens tillträde till stranden. Och inga ändringar av stranden får heller göras som påverkar livsmiljön och villkoren för djur och natur.
För att bygga, eller göra andra ingrepp inom det strandskyddade området, krävs dispens.
Det finns alltså möjlighet för län och kommun att bevilja undantag för strandskyddet
Men yrkesverksamhet, till exempel jordbruk, fiske eller skogsbruk, tillåts inom strandskyddat område. Det kan exempelvis gälla en fiskebod, som inte behöver dispens om den enbart används för yrkesutövningen, men då får den inte används som bostad, förtydligar länsstyrelsens planjurist.
lena johansson noterar att Gotland är unikt genom att ett generellt strandskydd gäller runt hela ön sedan 1987. Hela Gotlandskusten är också klassat som naturreservat. Miljöbalken, som gäller från den 1 januari 1999, ger förstärkt skydd.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och i enlighet med miljöbalken skall vi agera efter anmälan. Det betyder att om någon påpekar ett misstänkt brott mot strandskyddet, då har vi skyldighet att gå vidare med ärendet.
Lena Johansson framhåller att länsstyrelsens agerande , efter beslut, inte har med person att göra. Detta i anledning av att länsstyrelsen anmält Pigge Werkelins ingrepp vid Brissundsstranden.
Om någon kontaktar länsstyrelsen, eller gör en anmälan, då måste vi utreda ärendet. Blir vi inte upplysta om vad som sker längs öns stränder, då kan vi inget göra. Länsstyrelsen kan inte ha kontroll av vad som sker längs hela kusten.
När en anmälan kommer in måste vi agera. Men alla ingrepp inom strandskyddat område anmäls inte, och det vi inte får vetskap om, det kan vi heller inte undersöka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!