- Nu är det bara att sätta på potatisen

Gotland2007-03-17 06:00
Idén kläcktes i samband med ombyggnaden på Wisby hotell i slutet av 80-talet.
2003 kom pengar från både staten och EU.
Och förra våren kunde man sätta spaden i marken, efter en lång och het debatt där det restes krav på folkomröstning
Snart invigs kongresshallen "Wisby Strand".

Solen blänker i glasfasad och kopparplåt och på insidan av huset är byggarbetsplatsen på väg att förvandlas till en stilfull mötesarena. Under skyddande papp och plast skymtar kalkstensgolv, körsbärsparkett och mjuka stolar. Niklas Sjöblom, vd för NMT Management som ska driva verksamheten här i huset, ser riktigt belåten ut.
- Vi har gått ut med att Wisby Strand skall vara Sveriges vackraste mötesplats och det kan jag stå för nu, förklarar han där han står på bankettmatsalens körsbärsparkett och blickar ut.
Byggbodarna utanför fönstret kommer att vara bortforslade inom några veckor. Sedan finns det ingenting annat än glasvägg och vidsträckt hav mellan matborden och horisonten.
- Tänk att sitta här vid solnedgången en kväll i september eller oktober...
Det myllrar av hjälmklädda byggjobbare i alla vrår. 100 personer jobbar på bygget under dessa sista skälvande veckor när allt ska bli klart. Det borde ha varit färdigt för länge sedan förstås.

Niklas Sjöblom och hans kompanjoner Mats Skärlén och Tobias Larsson i NMT Management skulle egentligen ha fått tillträde till lokalerna redan i mitten av januari, men inflyttningen blev två och en halv månad försenad. Nu får de inte ta över huset förrän i slutet av mars.
De där månaderna när kongresshallsgänget skulle få ta huset i besittning, få inredningen på plats och hinna finjustera tekniken har krympt ihop till ett par veckor.
- Anspänningen är rätt hög. Det har varit ett antal sömnlösa nätter. Men vi kommer att bli klara i tid för vi måste hinna, slår Niklas Sjöblom fast.
Det är inte bara teknik och prylar som ska på plats. Även personalstyrkan måste hinna jobba in sig i huset.
I slutet av mars arrangerar kommunen en "taklagsfest" för alla som har varit involverade i bygget och den festen kommer att fungera som en generalrepetition med kvalitetskontroller. Sedan är det skarpt läge och det allra första arrangemanget måste fungera perfekt:
- De första fem-sex arrangemangen blir avgörande för vår framtid. Lyckas vi inte så kommer det att bli en snackis i branschen, säger Niklas Sjöblom.

Niklas Sjöblom tar oss med på en rundtur genom Wisby Strand.
Genom glasväggarna i entréhallen flödar samma ljus som i Almedalsbibliotekets entré. På golven ligger slipad kalksten och mörkgrå linoleummattor och väggarna täcks av lönnfanér.
Disken där besökarna ska kunna registrera sig står klar, garderobssektionerna är på väg in och på toaletterna är det mesta på plats: Toalettbås av frostat glas, väggar med kakel och mosaik och ovala handfat. All inredning präglas av rena linjer och nordiskt ljus.
- Estetiken är viktig. Den ska förmedla en genuin gotländsk känsla men den ska också vara tidsenlig och modern, förklarar Niklas Sjöblom.
Men framför allt ska lokalerna vara funktionella. När tusen personer rör sig i Wisby Strand måste flödet fungera. Och när man tar emot mindre sällskap så får det inte kännas ödsligt. Det här har arkitekten Bo Karlberg löst genom att rita in skjutdörrar på flera ställen i huset.
Den långa hallen i gatuplanet, som vetter ut mot havet, kan användas som en enda utställningshall eller delas upp i tre mindre rum. Bankettmatsalen en trappa upp kan också delas upp.

När vi kliver in i hallen breder hela salongen ut sig med alla sina 995 platser. På ena sidan klättrar fem fönsterförsedda tolkbås som ska kunna användas vid internationella möten.
Vi står på scenen och träffar Jonas Weijmar som drar kablar nedanför scenkanten. Jonas, som i dag arbetar för företaget PA-kompaniet, blir om några veckor en av de 15 fast anställda på kongresshallen.
Jonas Weijmer blir ansvarig för tekniken i huset. Ett tungt ansvar vilar på honom, för ljud, ljus och bild måste fungera felfritt. Men han vet hur kablarna löper. Han har varit med och dragit dem själv.
Scenen och den teknik som hör till den har växt under projektets gång. I den första skissen hade man bara gjort en liten scen, lagom för ungefär ett luciatåg. Men efter samråd med musik- och teaterbranschen på ön beslutade kommunen för att satsa på en rejäl scen.
Nu är den utrustad med all den teknik som behövs för stora evenemang och 190 kvadratmeter stor - vilket är tillräckligt för både symfoniorkestrar och Riksteaterns större uppsättningar.

Niklas Sjöblom lotsar oss också in bakom kulisserna. Han visar kontor, loger, artisternas "green room" (som också är grönt) och köket, där utrustningen redan står på plats.
- Det är bara att sätta på potatisen!
Köket är en annan del som har vuxit till sig under arbetets gång. Från början planerade man för ett mindre kök, men NMT Management ville ha ett kök där man kunde laga mat från grunden också till de allra största banketterna - och så fick det bli.
- Vi kommer att jobba med svenska råvaror och närproducerad mat. Vi förhandlar just nu med olika lokala leverantörer. Det är viktigt att de kan garantera en leveranssäkerhet.
Det är inte bara kongressernas bankettgäster som kommer att kunna äta här. Den södra delen av matsalen blir öppen för allmänheten. Hela Wisby Strand ska emellanåt vara tillgänglig för gotlänningar.

- Mötessäsongen följer skolterminerna. Det är högst tryck på vår och höst, men vi vill att Wisby Strand ska vara en anläggning som lever året runt. Vi kommer att ha egna arrangemang som gotlänningar kan gå på, men som också fungerar som en reseanledning till Gotland för privatpersoner. Att vi skapar reseanledningar till Gotland är viktigt, för det är ju först när folk reser hit som det skapas ett mervärde som spiller över till andra näringar, förklarar Niklas Sjöblom.
Så då får vi se riktigt bra artister i Visby framöver?
- Ja, absolut!
Det där med "spillet till andra näringar" är ju själva anledningen till att Wisby Strand har byggts. Hur mycket spill det kommer att kunna bli får framtiden utvisa, men Niklas Sjöblom ser ljust på framtiden.
- Vi har ett otroligt ansvarsfullt uppdrag - det inser vi fullt och fast. Men jag känner mig ganska trygg. Bokningsläget talar för att vi kommer att lyckas.
Under 2007 har man bokat in ungefär 45 000 konferensgästdagar i anläggningen. Den genomsnittliga bokningen omfattar 420 personer och genomförandetiden för det enskilda mötet ligger i snitt på 2,7 dygn.
- Orderläget är väsentligt mycket bättre än vad vi vågade hoppas på. I vår budget hade vi räknat med ungefär hälften så mycket, säger Niklas.
Dessa gäster förmodas spendera 2 500 kronor per dygn på Gotland. Och det är exklusive både resor och moms. Om schablonen stämmer så kommer de gäster som har bokats in så här långt, att spendera ungefär 130 miljoner kronor på Gotland.
- Och av dessa intäkter får Wisby Strand ungefär 18 miljoner kronor, summerar Niklas Sjöblom.

Intäkterna fördelas till flera, men för att kongresshallsprojektet ska lyckas så måste också hela Gotland, eller åtminstone hela besöksnäringen bjuda till, understryker Niklas Sjöblom.
Några nyckelföretag och organisationer har tillsammans bildat ett råd som har stöttat NMT Management med marknadsbidrag under uppbyggnadsfasen, men för att mottagandet av kongresshallens gäster ska fungera måste alla samverka och dra åt samma håll. Det kan handla om allt från att taxiföretagen håller sina bilar i ett gott skick, till att det finns hotellrum för gästerna.
Bristen på hotellrum är ett av de största orosmomenten just nu.
Inom tio minuters gångavstånd från Wisby Strand finns 618 hotellrum. Om de inte har bokats av andra grupper kommer de att räcka också till de allra största kongresserna, men då måste gästerna dela rum - och det vill inte alla göra.
- Det behövs åtminstone 300 hotellrum till. Vi har tappat en del bokningar på grund av att vi inte har haft tillräckligt många hotellrum. Det planeras ju för 300 rum på Göransgå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om