Men Tyra Lundgrens verksamhetsfält var bredare än så. Det får vi veta i den nyutkomna boken om hennes liv och konstnärskap.
- Hon är svår att fånga in och bokens titel fick därför bli alla hennes roller, säger Marika Bogren, konstvetare och författare till boken med den långa titeln: "Tyra Lundgren - målare, tecknare, keramiker, skulptör, glaskonstnär, textilformgivare, grafiker, konstkritiker, författare".
Marika Bogren kommer från Klintehamn. Hon fick upp ögonen för Tyra Lundgren när hon jobbade som vakt på Konstmuseet i slutet av 80-talet. I trappan hängde några av Tyras självporträtt och Marika både irriterade sig på och fängslades av Tyras skarpa blick och grova anletsdrag. När det blev dags att skriva uppsats på kulturvetarlinjen bestämde hon sig för att lära känna Tyra Lundgren.
- Efter Tyras död hade en stor del av hennes konst och kvarlåtenskap donerats till Gotlands Fornsal. Det materialet låg nästan orört och det kastade jag mig över, berättar Marika.
Tyra Lundgren växte upp i en liberal och borgerlig miljö i Djursholm. Hon var familjens bohem, som gick sin egen väg med bestämda steg. Konstnär skulle hon bli!
I tjugoårsåldern reste Tyra till 20-talets Paris. Hon studerade och arbetade med sitt måleri och lärde under tiden känna Europas hetaste konstnärer och formgivare. Kontakterna hjälpte henne att hitta uppdragsgivare och Tyra Lundgren kom med tiden att arbeta med keramik för både för Arabia i Helsingfors, Sevrès utanför Paris och Gustavsbergs porslinsfabrik. Som glaskonstnär arbetade hon för finska Riihimäki, svenska Kosta och Reijmyre och det italienska glasbruket Venini.
- Herregud, som hon for genom Europa, konstaterar Marika Bogren och fortsätter:
- Tyra hade platsat i historieskrivningen jämte samtida konstnärer som Siri Derkert och Sigrid Hjertén, men hon hamnade lite vid sidan av eftersom hon ägnade sig åt så mycket annat än måleri. Konsthantverk och serieproduktion stod lägre på värderingsskalan.
Samtidigt som Tyra Lundgren for mellan konsteliten i världsmetropolerna sökte hon också efter en egen fast punkt. Den hittade hon 1949 vid Bredkvie i Fide. Här kunde Tyra och hennes väninna, textilkonstnären Margit Graffman, bo och verka under delar av året. I Fide fick Tyra utlopp för sitt intresse för växter, blommor och fåglar och från grannlaget hämtade hon modeller till stengodsreliefer av stenhuggare och fiskare. En sådan fiskargubbe mötte besökarna i trapphuset till det gamla stadsbiblioteket i Visby.
När Tyra Lundgren dog 1979 gravsattes hon på Fide kyrkogård.
Skulle du vilja träffa Tyra Lundgren?
- Ja, jag skulle vilja fråga henne "när sov du?" Tyras produktion är så stor och den innefattar både keramiken, som är så tung att jobba med, och måleriet som kräver att man kan stänga världen ute, säger Marika Bogren.
Skulle du ha tyckt om henne?
- Jag skulle säkert fascineras av hennes många sidor och jag tycker om de sidor som jag har mött i hennes dagböcker. Hon var mycket reflekterande och empatisk. Men det sägs att hon kunde vara arrogant och divig - och där skulle vi nog ha gått i klinch.
Marika känner sig inte besläktad med Tyra Lundgren.
- Vi delar intresset för konsten, men vi har levt helt olika liv. Hon kom från en borgerlig miljö, jag växte upp i typisk arbetarklass i Klintehamn.
Sedan tio år tillbaka arbetar Marika Bogren som konstpedagog på Nationalmuseum - den klassiska konstens högborg.
- Steget skulle kunna vara långt från min uppväxt i Klinte till guldramarna på Nationalmuseum, men konst behöver inte vara så svårt. Innanför ramarna handlar det ofta om allmänmänskliga saker.
Som konstpedagog har Marika nytta av sin bakgrund:
- Många som läser konstvetenskap kommer från en akademisk bakgrund och har vuxit upp med antikviteter. Hemma hade vi "gråtande barn" på väggarna. Vi kan ha svårt att förstå varandras världar, men just därför tror jag att jag behövs i den här världen. Jag vet att inte alla har samma förkunskaper.
Den 4 december presenterar Marika Bogren boken om Tyra Lundgren i Länsmuseets café.
Nästa år lägger hon fram sin doktorsavhandling. Den kommer att handla om Tyra Lundgren som entreprenör och nätverkare. Och i sommar visas utställningen "Tyra Lundgren, konstnär, resenär" på Gotlands konst-museum.