- Låt Vägverket ta över gotlandstrafiken

Det finns ett stort missnöje som går över partigränserna i riksdagen med gotlandstrafiken. I höstens motioner föreslår ledamöter från flera partier förändringar av trafiken. Många vill ha en långsiktig lösning och ser helst att Vägverket tar över ansvaret.
Sex centerpartister vill ge 100 miljoner kronor extra till Rikstrafiken, pengar öronmärkta till gotlandstrafiken.

Gotland2005-10-07 06:00
Centerpartiets extra anslag, som ska läggas till de 893 miljoner kronor regeringen vill ge till Rikstrafiken, löser problemen för nästa år. Men det grundläggande kravet från de flesta partierna är att en långsiktig lösning skapas.
Det ständiga ifrågasättandet och omprövningarna av trafiken är oacceptabelt, skriver moderaterna i en partimotion.
Flera andra motioner - från bland annat miljöpartiet, folkpartisten Helena Bargholtz och vänsterpartiet - föreslår att en stabil grund skapas genom att Vägverket övertar ansvaret.
Gotlandstrafikens standard får inte försämras, skriver Lilian Virgin och Christer Engelhardt (s) i sin motion. Och de får medhåll av vänsterpartisterna som anser att dagliga avgångar med snabbfärja året runt är ett grundkrav, så att gotlänningarna kan åka till Stockholm över dagen.
Tio folkpartister vill att en snabbutredning av gotlandstrafiken görs. I samma motion föreslår de även att Gotland och Norrland kompenseras för den miljöskatt på flyget som regeringen vill införa.
Några motioner tar även upp vägen till Nynäshamn. Karin Pilsäter och Mia Franzén (fp) anser att upprustningen av väg 73 bör följas av en utbyggnad av Norviks hamn. Det förslaget har även fem socialdemokrater, som dessutom föreslår att järnvägen byggs ut med dubbelspår till Nynäshamn.

Flytta inte ämbetet
Riksdagen fick igen möjlighet att säga sitt inför regeringsbeslutet i våras om utlokalisering av myndigheter. Nu tas frågan upp i några riksdagsmotioner.
Tio kristdemokrater med Gunilla Tjernberg i spetsen vill att regeringen river upp beslutet om att flytta delar av Riksantikvarieämbetet till Gotland. Beslutet är ett dråpslag mot kulturmiljöarbetet, och orimligt såväl ur mänskligt som ekonomiskt perspektiv, skriver de.
I en partimotion motsätter sig folkpartiet utlokaliseringen av både Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet.
Sex vänsterpartister har också skrivit en motion med anledning av utlokaliseringarna. De föreslår att en långsiktig plan för om- och nylokaliseringar upprättas.

Tull och polis
Att tullen försvunnit från Gotland är djupt otillfredsställande, skriver folkpartiet i en partimotion. Även de gotländska riksdagsledamöterna Christer Engelhardt och Lilian Virgin vill ha tillbaka tullen till ön. I budgetpropositionen aviserades om en utökning av personalen. Ett par tulltjänstemän på Gotland skulle kunna fylla en mycket viktig funktion för att patrullera gotländsk kust, hamnar och flygplatsen, skriver de båda.
Christer Engelhardt och Lilian Virgin föreslår även en nyetablering till ön. En utredning föreslår att handläggningen av körkortsärenden flyttas från länsstyrelserna till Vägverket. Trafikregistret har redan ett lokalkontor i Visby, vilket gör Gotland lämpligt som en av platserna för hantering av körkortsärenden.
De båda gotländska riksdagsledamöterna föreslår även Gotland som en ny plats för polisutbildning. Efter nedläggningen av militären på ön finns det gott om lediga skjutbanor, övningsområden och motionsanläggningar. Dessutom finns Gotland Ring på norra Gotland, där polisaspiranterna kan lära sig att hantera bilar i höga hastigheter.

Algblomningen
Sommarens kraftiga algblomning avspeglar sig i riksdagsmotionerna. Christer Engelhardt och Lilian Virgin tycker att det behövs ökade kunskaper om fenomenet, och föreslår att ett forskningscentrum kring havsmiljö och algblomning skapas vid högskolan på Gotland.
Högskolan föreslås även som lämplig plats i Roger Tiefensees (c) motion om ett inrätta ett nationellt centrum för vindkraftinformation. I en annan motion, tillsammans med Agne Hansson (c), tar han upp behovet av att bygga ut elkraftsöverföringen till och från Gotland. En förutsättning för forsatt utbyggnad av vindkraften på ön är att möjligheten att överföra vindkraftel till fastlandet utökas.
De båda centerpartisterna vill även göra Gotland till försöksområde för koldioxidneutral energiförsörjning. Ön har gott om alternativa energislag och därför mycket bra förutsättningar att bli självförsörjande med koldioxidneutrala bränslen. Omställningen skulle ske med stöd från svenska myndigheter och EU. På sikt tror de båda centerpartisterna att en inhemsk energiförsörjning på Gotland skulle ge 600 jobb och att en omsättning på cirka två miljarder kronor tillförs ön.
Östersjöns miljö tas upp i flera motioner. Sverker Thorén (fp) har noterat att regeringen vill ha ett pilotprojekt för tillämpningen av ekosystemansatsen - där all påverkan av ekosystemet beaktas på en samma gång. Han föreslår södra Östersjön som lämpligt område för ett projekt. Havets ohälsa med övergödning och miljögifter, samt hotet från ett ökat antal oljetransporter gör området passande.
Åtta kristdemokrater föreslår i en motion, att större fartyg inte ska tillåtas passera mellan Gotland och Hoburgs bank, utan tvingas gå längre söderut. Även Christer Engelhardt (s) ser ett hot i fartygstrafiken och föreslår att ett särskilt kustområden får ett ökat skydd bland annat genom ny lagstiftning.

Flytta på nipsipporna
Regeringen beslutade för drygt ett år sedan att avsätta 55 hektar av Cementas mark till ett Natura 2000-område. Syftet är att skydda ett bestånd av nipsippor, men beslutet äventyrar på sikt cementproduktionen på Gotland.
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) vill riva upp regeringens beslut. I en motion föreslår hon att regeringen lyssnar på Cementa och studerar företags förslag om att flytta delar av nipsippebeståndet till närliggande områden.
Även Lilian Virgin och Christer Engelhardt tycker att den osäkerhet som industrin ställts inför är olycklig. Det borde vara möjligt att tillgodose både naturintressen och industrin krav.

Gårdsförsäljning av vin
Det finns två moderatmotioner om att tillåta gårdsförsäljning av vin. Båda nämner Gutevin i Hablingbo som ett exempel på hur gårdsförsäljning av de egna produkterna skulle ge södra Gotland ytterligare en attraktion att locka besökare med.
Miljöpartisten Lars Ångström (mp) vill tillåta gårdsförsäljning av destillerade produkter, och han nämner bland annat Träkumla rom som ett företag som borde få sälja sin egen rom på hemmaplan.
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) tycker att det borde finnas möjlighet för tillfälliga undantag från livsmedelslagstiftningen, så att det kan bli möjligt att servera "den kulturhistoriska drycken" gotlandsdricka under Medeltidsveckan.

Ö-kompensation
Gotland måste kompenseras för sitt ö-läge, anser Agne Hansson och Eskil Erlandsson (c), annars följer man inte hälso- och sjukvårdslagens krav på en likvärdig vård i hela landet. De båda konstaterar att en utredningen kommit fram till att Gotland borde kompenseras med 20-25 miljoner kronor årligen, bland annat för att akutsjukvården i och med ö-läget blir jämförelsevis dyr.
Rune Berglund och Jan-Olof Larsson (s) vill öka möjligheterna till skatteinkomster för turistorter genom att göra det möjligt för människor att mantalskriva sig mer än en gång per år. Säsongsanställd personal är ofta mantalskriven på annan ort och betalar inte skatt där de jobbar.

Sockerbetsodlingen
Den sockerreform som EU förbereder kan få stora konsekvenser för Gotlands cirka 280 betodlare. Christer Engelhardt och Lilian Virgin vill bevara odlingen, och föreslår en ny användning av de gotländska betorna. Forskningen om att blanda sockerbetspulver i väg-saltet bör påskyndas, föreslår de båda, och påpekar att sockerbetor även kan användas för framställa biogas och etanol.

Skyddet av raukar
Gotlands raukar är en mycket viktig del av öns kulturarv. Därför är det viktigt att de skyddas, anser Lilan Virgin och Christer Engelhardt. De raukar som finns i naturreservat har ett skydd genom reservatsreglerna, men för dem som står utanför reservat är skyddet sämre. Att lösa problemet genom att göra reservat för alla raukar tror inte de gotländs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om