- Jag vill inte bo i ett dött hav!

Anders Murat, Gotlands Turistförening, känner oro efter sommarens algblomning och konstaterar att forskarna efter många år inte kan enas om vad man ska göra med Östersjön för att göra havet friskare.
Jan von Wachenfeldt, miljö- och hälsoskyddskontoret, berättar att många oroliga har ringt och frågat om algerna och om var man kan bada.

Gotland2005-08-20 06:00
Anders Murat berättar att han inte har märkt så många reaktioner från turisterna.
- Det mesta om algblomningen har förekommit i media, säger han. Det var väldigt mycket skriverier framför allt i kvällspressen. Idag har vi dock inga kundundersökningar som visar hur dessa skriverier har påverkat turismen. Självklart... bra har det inte varit och skada har det ställt till med, det är bara frågan om omfattningen.
De turister som har ställt frågor till turistföreningen om algerna har fått veta att om det är alger på ena sidan av ön så går det bra att bada på den andra sidan.
- De turister som inte har bil får så klart problem om de vill bada. Ingen har dock varit så orolig att man har valt att åka hem igen. Vi får mest frågor om vad det är för något. På något sätt har lokalpress och radion följt upp det här bra med information om var man kan bada, konstaterar Anders Murat.

Han berättar att algblomningen även fanns då han var barn men på den tiden var det ingen större grej. Tidningarna gjorde inga artiklar om det då. Trots allt känner Anders Murat dock en oro inför framtiden:
- Jag är orolig både i mitt jobb och som privatperson. Jag vill inte bo i ett dött hav! Det kommer olika signaler från våra forskare. Beror det på kväve eller fosfor - nu får de bestämma sig! Vad är problemet? Man kan hålla sig för skratt!

Jan von Wachenfeldt, miljö- och hälsoskyddskontoret, bekräftar att det är väldigt många människor som har ringt och frågat om algblomningen i år. Folk frågar om de kan åka till en speciell badplats och vid miljö- och hälsa svarar man i förhållande till den information man har att tillgå.
- Vi berättar hur förhållandena kan skifta beroende på vindar. Vi lämnar dock inga detaljuppgifter. När det gäller de stora baden får folk rådet att ringa direkt dit och fråga, säger Jan von Wachenfeldt.
När det gäller hur farliga algerna är så upplyser Jan von Wachenfeldt om att miljö- och hälsoskyddskontorets personal omöjligt kan ta prover.
- Eftersom läget ändras så snabbt vore det meningslöst att ta prover. Dessutom har vi inte råd att analysera. Det är nog en allmän försiktighet de badande ska ha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om