- ett lätt val för juryn

Det är på norr det händer, om man ska tro juryn för Årets socken.
Årets socken 2006 är Bunge, som övertar titeln från grannsocknen Rute.
"Bunge smäller högt - inte bara genom salutstationen nere vid sundet" tycker juryn.

Gotland2005-12-09 06:00
Ingen socken har haft så omvälvande utveckling de senaste åren som Bunge, mycket till följd av KA 3:s nedläggning för fem år sedan. Men den framtid som många målade i svart har blivit ljusare än väntat. Kustparken har fyllts med nya verksamheter, Nimbus satsning har gett nya jobb, det byggs lite varstans, Tommie Tumba satsar stort på en golfbana på Bungenäs, flygfältet har blivit ett centrum för både flyg och hästar och Fårösunds fästning har förvandlats till konferensanläggning.
- Det var ett ganska lätt val, intygar juryns ordförande Göte Augustsson.
Han kan spä på Bunges meritlista:
- De har en aktiv företagarförening som arrangerar en marknad varje sommar. Och idrottsaktiviteterna är bra.

Fullt upp
"Alla, oavsett ålder, kan hitta någon aktivitet som passar" skriver juryn i sin motivering. Det instämmer Bertil Smitterberg, lärare vid Fårösundsskolan helt och fullt i:
- Jag har fullt upp. Jag är ordförande i båtklubben och engagerad i Bungemuseets teatergrupp. Det var jag som spelade mördaren i "Mat, mord och mörkermakt", avslöjar han och tillägger:
- Nästa år ska teatergruppen satsa på små episoder som ska spelas upp under guideturerna.
Båtklubben då?
- Jo, vi är 120 medlemmar i en klubb som har egen hamn och eget hus. Vi har seglarskola för barnen, men borde kanske satsa mer på ungdomarna.

Fritidsgården lockar
Sara Lundberg är elev vid Fårösundsskolan. Även hon tycker det finns gott om aktiviteter i Bunge.
- Det finns alltid något att göra. Fritidsgården har biljard, pingis och tv. Det är särskilt roligt att gå dit på fredagarna, då är det mycket folk där, säger hon.
Klasskompisen Jonas Karlsson intygar att det finns mycket att göra i Fårösund. Han bor i Hangvar, men besöker fritidsgården i Fårösund ibland.
Bibliotekarien Margareta Smitterberg tycker att stämningen i socknen är bra.
- Det finns en framåtanda här, med filmateljén och nya bostäder som byggs. Det är jätteroligt att vi utsetts till Årets socken.

Folk vågar satsa
Rolf Månsson har varit byggvaruhandlare i Fårösund i 30 år, och har koll på läget i Bunge.
- Det har gått bättre än väntat de senaste åren. Folk bygger och vågar satsa.
Så säger Rolf Månsson det som många Fårösundsbor tänker - men inte vågar säga högt:
- Jag sörjer inte nedläggningen av KA 3. De kunde ha lagt ner ännu tidigare.
Rolf Månsson är en av dem som fått Kustateljén som kund. När nya kulisser ska byggas kommer filmfolket och köper spånskivor, färg och tapeter.

Flyg och hästar
Inte alla socknar har ett eget flygfält. Gert Martinsson, som driver Bungefältet, noterade omkring 500 start- och landningar under året.
- Det är ganska lagom, ungefär som jag väntade mig.
- Det går bra att kombinera flyg och hästar på flygfältet. Nästa år blir det både körtävlingar och fälttävlan på Bungefältet, berättar Gert Martinsson.
- Hästtävlingarna har blivit mycket uppskattade. Enda problemet är färjetransporterna mellan Gotland och fastlandet.

Sammanhållningen stärks
Utmärkelsen Årets socken kan betyda mycket. Samtidigt som juryn utsett Bunge kan Göte Augustsson summera året för Rute.
- Det har varit ett positivt år för oss. Vi började med att samla alla Rutebor, föreningar och företag för att bilda en kommitté. Målet var att synas och höras.
- Vi hade några sockenträffar också, och det kom 200 personer per gång. Tidigare fanns det grupperingar i Rute, men nu har sammanhållningen stärkts. Vi är en socken nu.
- Sockenträffarna fortsätter. Vi ska ha tre stycken nästa år.
Fotnot: Utmärkelsen Årets socken instiftades 1990 av Lokrume rödakorskrets. I årets jury ingick Anette Sjöstrand, Kjell Holmqvist och Lars-Göran Nyberg från Lokrume rödakorskrets, samt Göte Augustsson och Ethel Rieem från Årets socken 2005, Rute.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om