" En kopp kaffe" blev livet för MÀrtha

Först jobbade hon i 30 Ă„r med ekonomi pĂ„ kontoret pĂ„ Stadshotellet. Sen startade hon eget i form av MĂ€rthas cafĂ© pĂ„ Öster.
NÀr det gÀller företagande talar man om att "smyga igÄng" och det Àr verkligen vad MÀrtha Herlitz har gjort.
Med facit i hand kan MÀrtha konstatera att det har varit helt rÀtt metod i hennes fall. Hon kan glÀdja sig Ät ett blomstrande caféliv.

Gotland2002-08-17 04:00
MÀrtha Herlitz blir mycket förvÄnad, men ocksÄ vÀldigt glad, nÀr vi uppsöker henne pÄ den arbetsplats hon skapat sjÀlv för att överlÀmna en blomsterbukett och berÀtta att hon blivit utsedd till "MÄnadens gotlÀnning". MÄnadens jury valde henne bland de föreslagna kandidaterna.
­Jag har lÀst om de andra som blivit utsedda, men att jag skulle bli vald, det har jag dÄ aldrig tÀnkt mig, utbrister MÀrtha.
­ Vilken överraskning!
<span class=MR>Började pÄ hotellet</span>
MÀrtha har alltsÄ en 30-Ärig karriÀr bakom sig, den som trotjÀnare pÄ Stadshotellet, det som nu heter Wisby Hotell.
­Jag hade jobbat en del med fakturering hos Kolmodin & Lundberg nÀr jag fick veta att det behövdes folk pÄ Stadshotellet, berÀttar hon.
Hon minns att det var lördagen den 17 november 1959 som hon gick in pÄ Stadshotellet och förklarade att hon var intresserad av det lediga jobbet.
­PÄ mÄndagen började jag, trots att jag inte hade nÄgon speciell utbildning för det hÀr jobbet, berÀttar MÀrtha.
Hon lÀrde sig efterhand och fick snart hela ansvaret för den ekonomiska redovisningen. Det har varit en del Àgarbyten pÄ hotellet men MÀrtha blev kvar och svarade för kontinuiteten. Tidvis har Stadshotellet drivit Àven andra anlÀggningar, nÀmligen SnÀck och Bur.
1987 köptes Stadshotellet av tvÄ arkitekter. Dessa köpte ocksÄ sÄ smÄningom de tre husen vid Scheelegatan. varav ett i dag Àr MÀrthas café.
<span class=MR>TvÄ ombyggnader</span>
Planerna pÄ att utnyttja de tre tomterna blev aldrig förverkligade. Det blev en konkurs i stÀllet. Husen som var hotade av rivning blev kvar och den tanke som MÀrtha hade berÀttat om tidigare blev verklighet, den om att starta ett café i ett av husen.
Efter att ha gjort affÀr pÄ huset smög hon igÄng i liten skala.
Den 7 juni 1989 kunde MĂ€rtha Herlitz, efter att ha bedrivit lite lobbyverksamhet hos myndigheterna, öppna sitt cafĂ©. Hon hade uppnĂ„tt mĂ„let att starta lagom till skolavslutningen. ÄndĂ„ var spĂ€nningen stor. Skulle det komma nĂ„gra gĂ€ster?
Jo, det kom gÀster och gÀsternas antal har ökat hela tiden. Caféet har byggts om tvÄ gÄnger under de 13 Är som MÀrtha drivit det.
­Det Àr roligt att förnya sig, tycker hon.
Men det kostar ocksÄ att förnya sig. SlutrÀkningen pÄ senaste ombyggnaden Àr inte klar, men det kommer sÀkerligen inte att rÀcka med tre miljoner kronor.
<span class=MR>RĂ€tt i tiden</span>
Intensiteten i cafĂ©livet varierar. Det förefaller som om MĂ€rtha Herlitz satte igĂ„ng vid rĂ€tt tid. Det kommer gĂ€ster hela dagarna frĂ„n kl 06 dĂ„ lastbilschaufförerna hĂ€nger pĂ„ lĂ„set för frukost till sen eftermiddag dĂ„ livet pĂ„ Öster mattnas av.
Det gÄr inte att ta fel pÄ att MÀrtha Àr en populÀr person bland stamgÀsterna. Valet av henne som MÄnadens gotlÀnning applÄderas.
­Jag ger mig tid att prata med folk, förklarar MÀrtha.
Det Àr kanske det som Àr det enkla receptet pÄ framgÄng, att prata en stund.
För övrigt sĂ„ gĂ€ller det förstĂ„s att anpassa sig till rĂ„dande trender. De som vet sĂ€ger att det Ă€r en ny vĂ„g som sveper över vĂ€ldens kaffedrickande. Det skall vara espresso, cappucino eller caffĂ© latte. Det Ă€r trender som mĂ€rks av pĂ„ Öster i Visby ocksĂ„.
­Det mÀrks till exempel pÄ att det gÄr Ät sÄ mycket socker och mjölk, konstaterar MÀrtha.
­Och smörgÄsar skall det vara, helst rÀksmörgÄsar.
<span class=MR>Framtiden klar</span>
MÀrtha jobbar hÄrt. Förutom de vanliga gÀsterna, varav mÄnga Àr stamgÀster, stod i gÄr tvÄ slutna sÀllskap pÄ dagens program. Förutom detta hade man en bestÀllning som innebar en leverans till Bunge. Det blev ytterligare en lÄng arbetsdag för MÀrtha, 15 -16 timmar eller nÄgonting ditÄt.
­Men det Àr roligt, sÀger MÀrtha, som dock sÀger sig ha vissa planer pÄ att dra ner lite pÄ takten efter sommaren.
Men hon behöver ingen betÀnketid för att svara pÄ frÄgan om vad hon kommer att göra i framtiden.
­Driva café, Àr det blixtsnabba svaret.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om