" En kopp kaffe" blev livet för MÀrtha
Först jobbade hon i 30 Ă„r med ekonomi pĂ„ kontoret pĂ„ Stadshotellet. Sen startade hon eget i form av MĂ€rthas cafĂ© pĂ„ Ăster.NĂ€r det gĂ€ller företagande talar man om att "smyga igĂ„ng" och det Ă€r verkligen vad MĂ€rtha Herlitz har gjort.Med facit i hand kan MĂ€rtha konstatera att det har varit helt rĂ€tt metod i hennes fall. Hon kan glĂ€dja sig Ă„t ett blomstrande cafĂ©liv.
ÂJag har lĂ€st om de andra som blivit utsedda, men att jag skulle bli vald, det har jag dĂ„ aldrig tĂ€nkt mig, utbrister MĂ€rtha.
 Vilken överraskning!
<span class=MR>Började pÄ hotellet</span>
MÀrtha har alltsÄ en 30-Ärig karriÀr bakom sig, den som trotjÀnare pÄ Stadshotellet, det som nu heter Wisby Hotell.
ÂJag hade jobbat en del med fakturering hos Kolmodin & Lundberg nĂ€r jag fick veta att det behövdes folk pĂ„ Stadshotellet, berĂ€ttar hon.
Hon minns att det var lördagen den 17 november 1959 som hon gick in pÄ Stadshotellet och förklarade att hon var intresserad av det lediga jobbet.
ÂPĂ„ mĂ„ndagen började jag, trots att jag inte hade nĂ„gon speciell utbildning för det hĂ€r jobbet, berĂ€ttar MĂ€rtha.
Hon lÀrde sig efterhand och fick snart hela ansvaret för den ekonomiska redovisningen. Det har varit en del Àgarbyten pÄ hotellet men MÀrtha blev kvar och svarade för kontinuiteten. Tidvis har Stadshotellet drivit Àven andra anlÀggningar, nÀmligen SnÀck och Bur.
1987 köptes Stadshotellet av tvÄ arkitekter. Dessa köpte ocksÄ sÄ smÄningom de tre husen vid Scheelegatan. varav ett i dag Àr MÀrthas café.
<span class=MR>TvÄ ombyggnader</span>
Planerna pÄ att utnyttja de tre tomterna blev aldrig förverkligade. Det blev en konkurs i stÀllet. Husen som var hotade av rivning blev kvar och den tanke som MÀrtha hade berÀttat om tidigare blev verklighet, den om att starta ett café i ett av husen.
Efter att ha gjort affÀr pÄ huset smög hon igÄng i liten skala.
Den 7 juni 1989 kunde MĂ€rtha Herlitz, efter att ha bedrivit lite lobbyverksamhet hos myndigheterna, öppna sitt cafĂ©. Hon hade uppnĂ„tt mĂ„let att starta lagom till skolavslutningen. ĂndĂ„ var spĂ€nningen stor. Skulle det komma nĂ„gra gĂ€ster?
Jo, det kom gÀster och gÀsternas antal har ökat hela tiden. Caféet har byggts om tvÄ gÄnger under de 13 Är som MÀrtha drivit det.
ÂDet Ă€r roligt att förnya sig, tycker hon.
Men det kostar ocksÄ att förnya sig. SlutrÀkningen pÄ senaste ombyggnaden Àr inte klar, men det kommer sÀkerligen inte att rÀcka med tre miljoner kronor.
<span class=MR>RĂ€tt i tiden</span>
Intensiteten i cafĂ©livet varierar. Det förefaller som om MĂ€rtha Herlitz satte igĂ„ng vid rĂ€tt tid. Det kommer gĂ€ster hela dagarna frĂ„n kl 06 dĂ„ lastbilschaufförerna hĂ€nger pĂ„ lĂ„set för frukost till sen eftermiddag dĂ„ livet pĂ„ Ăster mattnas av.
Det gÄr inte att ta fel pÄ att MÀrtha Àr en populÀr person bland stamgÀsterna. Valet av henne som MÄnadens gotlÀnning applÄderas.
ÂJag ger mig tid att prata med folk, förklarar MĂ€rtha.
Det Àr kanske det som Àr det enkla receptet pÄ framgÄng, att prata en stund.
För övrigt sĂ„ gĂ€ller det förstĂ„s att anpassa sig till rĂ„dande trender. De som vet sĂ€ger att det Ă€r en ny vĂ„g som sveper över vĂ€ldens kaffedrickande. Det skall vara espresso, cappucino eller caffĂ© latte. Det Ă€r trender som mĂ€rks av pĂ„ Ăster i Visby ocksĂ„.
ÂDet mĂ€rks till exempel pĂ„ att det gĂ„r Ă„t sĂ„ mycket socker och mjölk, konstaterar MĂ€rtha.
ÂOch smörgĂ„sar skall det vara, helst rĂ€ksmörgĂ„sar.
<span class=MR>Framtiden klar</span>
MÀrtha jobbar hÄrt. Förutom de vanliga gÀsterna, varav mÄnga Àr stamgÀster, stod i gÄr tvÄ slutna sÀllskap pÄ dagens program. Förutom detta hade man en bestÀllning som innebar en leverans till Bunge. Det blev ytterligare en lÄng arbetsdag för MÀrtha, 15 -16 timmar eller nÄgonting ditÄt.
ÂMen det Ă€r roligt, sĂ€ger MĂ€rtha, som dock sĂ€ger sig ha vissa planer pĂ„ att dra ner lite pĂ„ takten efter sommaren.
Men hon behöver ingen betÀnketid för att svara pÄ frÄgan om vad hon kommer att göra i framtiden.
ÂDriva cafĂ©, Ă€r det blixtsnabba svaret.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!