- Det handlar om känslor och ansvar
En ungdomsmottagning värd namnet.Eller en preventivmedelsmottagning för flickor, utan möjlighet att arbeta utåtriktat och förebyggande.
Nu säger de anställda på ungdomsmottagningen i Visby i från. De känner att de inte har resurser att göra ett riktigt bra jobb för de gotländska ungdomarna. Det är framför allt det preventiva arbetet som blir lidande. Och situationen kommer att bli ännu värre de kommande åren när antalet ungdomar i gymnasieåldern blir ännu fler.
"Vi gör allt vi kan"
- Vi ser att antalet aborter har ökat rejält, liksom antalet fall av klamydia. Vi har rannsakat oss själva, men insett att vi gör allt vi kan. Det är våra resurser att arbeta förebyggande som inte räcker till, säger Åsa Hedqvist, barnmorska på ungdomsmottagningen.
Hon arbetar tillsammans med barnmorskan Annelie Grindefjord och ungdomshandledaren Kerstin Göransson. Ingen av dem arbetar heltid. På ungdomsmottagningen finns också en vakant ungdomshandledartjänst.
- Den tjänsten är bara på 60 procent och de män som haft den har slutat efter ett år. Ska vi ha möjlighet att rekrytera någon som stannar så måste vi kunna erbjuda en heltid, säger Annelie Grindefjord.
Preventivt arbete
Ungdomshandledarna arbetar i första hand preventivt, ute på skolorna - både med elever och personal - i nätverk och grupper som arbetar med ungdomar. Ger stöd i sex- och samlevnadsundervisning och tar emot studiebesök. Barnmorskorna tar emot enskilda eller par för samtal, provtagning för att kontrollera om de är gravida eller har fått någon sexuellt överförbar sjukdom eller infektion.
- Men det är inte meningen att man bara ska komma hit och lämna ett urinprov. Det handlar om att också ha ett samtal kring sexualitet, känslor och ansvar. Nu är trycket så stort att vi har mastodontdrop-in en eftermiddag i veckan. Och sitter det 30 personer i väntrummet så har vi inte den tid som var och en skulle behöva, säger Åsa Hedqvist.
De vill ha en utökning med 0,9 tjänster för att förstärka såväl den utåtriktade delen som barnmorskornas arbete.
Tydligare uppdrag krävs
- Det är inga astronomiska summor det handlar om. Ungefär 300 000 kronor per år. Å andra sidan har man snart igen de pengarna om vi kan få ned antalet fall av klamydia, antalet aborter och i förlängningen antalet som har svårt att bli gravida med dyra behandlingar som följd, säger Åsa Hedqvist.
Uppdraget från politikerna måste bli tydligare. Då blir det också lättare att få pengar för att klara verksamheten, tror hon.
Ungdomsmottagningen lyder under kvinnokliniken på Visby lasarett.
- Vi har uppvaktat hälso-och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Kullberg och hon har bett oss formulera en nuläges- och konsekvensanalys till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden. Vi har ett gott stöd, en verksamhet som fungerar, men inte tillräckliga resurser. Besöken har ökat med tio procent i år. Vi har redan fått sänka åldersgränsen för dem vi tar emot från 23 till 20 år för att hinna med. Med en växande högskola skulle vi istället vilja höja den till 25 år.
Dags för en diskussion
- Kanske är det dags att ta en diskussion om huvudmannaskapet. Är ungdomars hälsa och välbefinnande kvinnoklinikens ansvar? Vårt arbete gynnar både skolan, socialtjänsten och andra förvaltningar. Kanske kan fler dela på finansieringen av vår verksamhet, funderar de anställda på ungdomsmottagningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!