Det finns fördelar med euron men de slås ut av den mänskliga aspekten
"Nej-sidan skadar landsbygden" tycker LRF-ordföranden Caroline Trapp . Men nej-sägaren Gösta Hult i Rone känner sig inte som något hot: Tvärtom! Jag vill bara att vi ska kunna bestämma över vårt eget. EU reglerar så mycket för lantbrukare i dag. Nu vill de ta makten över plånboken ifrån oss också.
Markerna vid gården Tomte i Rone är utarranderade sedan Gösta fick problem med ryggen, men det är ändå lantbrukarens perspektiv som har varit vägledande för honom när han tagit ställning mot euron.
<span class=MR>Magkänslan avgör</span>
Gösta Hult håller med om att ett införande av euron kan innebära fördelar för lantbruket, men när Gösta har fattat sitt beslut har det inte varit räntan och tillväxten, utan "magkänslan" som har fällt avgörandet.
Jag ser det utifrån den mänskliga aspekten och frågar mig "är det så här vi vill att samhället ska se ut", förklarar Gösta.
Sedan två-tre generationer tillbaka har vi bönder fått lära oss att bara vi blir större så blir det bra. Men när allt blir större och större så blir den enskilde bonden så lite värd.
<span class=MR>Makten glider iväg</span>
Han tänker på gårdar som slagits samman, på mindre mejerier som lagt ned och på ägande som centraliserats och så småningom flyttat ut ur landet. Han tänker också på makt över jord och djur som steg för steg har glidit ur lantbrukarnas händer. Hela tiden tycker han sig se tecken på att makten nu har hamnat på en osunt hög nivå:
Med olika former av ersättningar bestämmer EU in i detalj hur vi ska så och skörda. Vi får ersättning för att inte bruka jorden, vi får ersättning för att hålla landskap öppna med bete. I miljö och hälsoskyddsnämnden har jag sett hur det ibland gränsade till djurplågeri när djur gick utan skydd på strandbeten. Samtidigt kommer det bestämmelser som den att russen i Lojsta skulle ha ligghall...
Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Jag tror att det blir bättre om den enskilde får fatta fler beslut själv.
Gösta Hults argumentation handlar mer om jordbrukspolitik än om EMU, men kopplingen till EMU-valet ligger i att han nu vill värna om det självbestämmande som ännu återstår.
Det finns fördelar med euron, men de slås ut av den mänskliga aspekten. Jag vill inte att vi ska ge bort mer makt än vad vi redan har gjort!
Är du en bakåtsträvare?
Nej, jag känner mig inte så. Jag anser inte att det är utveckling att slå samman och centralisera. Jag tror att det är bättre att utveckla mindre enheter så att det blir bärkraft i dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!