- Det finns ett stort utrymme för självkritik
Misshandeln av en tioårig elev skakade i grunden om en gotländsk skola.
Misshandeln av en tioårig elev skakade i grunden om en gotländsk skola och fick personal, barn och föräldrar att tänka till.
I går berättade GA om rättegången mot en gotländsk lärare, som i oktober i fjol gav en tioårig elev en örfil. En kort tid efter misshandeln samlades rektorn, eleven, hans föräldrar och den berörda läraren i ett möte.
Det dröjde dock innan någon information om det inträffade nådde föräldrarna till skolans övriga barn - trots att många bevittnade misshandeln och trots att läraren förflyttades.
Först sex dagar efter händelsen, gick ett brev ut.
- Min ambition var att få ut information till alla föräldrar, men det som hade hänt tog i sig all min tid, förklarar rektorn.
Fick ni några reaktioner på brevet?
- Två. En negativ och en positiv.
Den negativa responsen handlade om att informationen dröjde så länge, berättar rektorn.
- Det skulle ha gjorts tidigare, självklart! Det är den främsta självkritik jag har.
Stöd och samtal
Konkreta åtgärder efteråt, är att man anställt en elevassistent som extra stöd till eleven. Dessutom fick alla skolbarn möjlighet att bearbeta sina upplevelser tillsammans med kurator.
- Varje måndag, från det hände och nästan fram till jullovet, fanns kurator på plats. Det var på barnens egna villkor, ingen tvingade dit dem, säger rektorn.
Vad har ni lärt er av det här?
- Oj, det skulle ta en hel dag att gå igenom! Jag försöker sammanfatta nu, skriva ner vad jag gjort, vad jag tänkt på, analysera vad vi kan ändra. Det måste finnas kloka handlingsplaner.
Hur hanterar pojken det som hänt?
- Jag tror han mår rätt bra. Han är kvar på den skola där han har sina kamrater och han har vuxna runt omkring som försöker hjälpa honom.
Social samverkan
Eftersom eleven också slog läraren, polisanmälde skolchef Peter Molin eleven. Praxis med omyndiga, är att ärendet överlämnas till de sociala myndigheterna.
Har sociala myndigheter och skolan samverkat efteråt?
- Det är klart, säger rektorn som av sekretesskäl inte går in på hur det samarbetet, eller eventuella tidigare insatser, sett ut.
Får behålla jobbet
Den åtalade läraren, som erkänt ringa misshandel, har tills vidare fått andra arbetsuppgifter på skolan. Tingsrättens dom väntas nästa vecka.
Det finns tidigare exempel där Arbetsdomstolen slagit fast att misshandel av elev, inte är skäl nog att avskeda en lärare.
Enligt skoldirektör Peter Molin ska man, efter domen, ha ett möte med lärare, rektor och fack. Efter det avgörs vad som händer med läraren.
- Det är begränsat vad man kan göra, även efter fällande dom. Däremot tycker jag, rent allmänt, att man inte kan ha folk som slåss i skolan, säger Peter Molin.
Pågående arbete
Rektorn konstaterar att det som hänt fortfarande bearbetas, trots att fyra månader gått.
- Barn kanske kan släppa det lättare, så småningom. Vi vuxna kommer alltid att bära det med oss. Det är ett sorgearbete.
Enligt rektorn försöker skolan ständigt arbeta med relationer och beteenden, mellan såväl barn som vuxna.
Det görs med bland annat läromedlet "Tillsammans", som ska stärka barns och ungdomars förmåga att arbeta tillsammans, visa respekt för andra människor och hantera konflikter. Skolans personal har också utbildats i pedagogiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!