Den första juli trädde den nya tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Det innebär att enhetschefen för livsmedels- och alkoholtillstånd nu får besluta om åtgärder om det skulle uppstå mycket trängsel på ett serveringsställe. Detta var tidigare smittskyddsläkarens uppgift.
Åtgärderna som serveringsställena kan uppmanas vidta kan bland annat bestå i att begränsa sina öppettider. De kan få en tillsägelse om att flytta eller ta bort bord för att undvika trängsel eller i sista hand uppmanas att stänga stället. Enheten för livsmedel- och alkoholtillstånd har 300 serveringställen att kontrollera på Gotland.
Sedan den första juli har livsmedelsteamet vid Region Gotland genomfört 63 trängselkontroller runt om på ön.
– Överlag har det sett bra ut så här långt, säger Nadja Thunberg, livsmedelsinspektör.
– Vi har haft ett fåtal verksamheter där vi till exempel har bett att bord ska flyttas, men vi har inte behövt stänga något ställe. Vi upplever att alla försöker, sen har man ju olika förutsättningar beroende på olika lokalers utformning och storlekar.
Hur går tillsynen till, kommer ni oanmälda?
– Det är som med livsmedelskontrollerna, de sker nästan alltid oanmälda och de kan ske både dagtid och kvällstid.
Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska lokaler vara utformade så att gäster kan röra sig obehindrat och hålla minst en meters avstånd. Besökare ska sitta ner när de äter och dricker.