Omställningen till förnybart går trögt

Omställningen till förnybara bränslen i kollektivtrafiken går snabbare än väntat – utom på Gotland. Här är andelen förnybart lägst i landet.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland (ga)2015-12-19 10:00

När branschorganisationen Svensk kollektivtrafik efter första halvåret 2015 mätte bussarnas användning av förnybart bränsle märkte man en kraftig uppgång.

Två av tre bussar kör på förnybara bränslen. Det är bättre än det mål branschen satt upp. Allra bäst är Stockholms län, där andelen förnybart når upp till 85 procent.

Gotland ställde många krav när kollektivtrafiken upphandlades 2008, bland annat på alkolås, säkerhetsbälten och luftkonditionering. Miljökraven var också hårda, så tuffa att Gotlandsbuss AB inför trafikstarten i juni 2009 tvingades köpa in helt nya bussar. De gula bussarna uppfyller nästa högsta miljöklass, Euro 5.

Trots det når andelen förnybara bränslen i år bara upp till sex procent i den gotländska kollektivtrafiken. Hade Gotland följt branschens mål hade andelen förnybart varit 60 procent i år.

Förutom att andelen förnybart bränsle är låg så är de gotländska bussarna i kollektivtrafiken förhållandevis gamla. Genomsnittsåldern i landet är 5,5 år. På Gotland 7,6 år.

Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) förklarar varför landsbygdsbussarna inte kör på biogas:

– Vi ställde miljökrav på bussarna men biogas fanns inte som alternativ när vi upphandlade trafiken 2008. Tekniken fanns inte och det fanns inga tankställen på Gotland.

För att öka andelen förnybart bränsle i landsbygdstrafiken har tekniska nämnden övervägt att omförhandla avtalet med Gotlandsbuss AB. Förslaget var att byta ut två dieseldrivna bussar mot biogasbussar nästa år. Det skulle inte bara förbättra miljön, utan även underlätta för Region Gotland att förbruka den mängd biogas man avtalat om att köpa från Biogas Gotland AB.

Utbytet av två bussar krävde ett tilläggsanslag på 2,2 miljoner kronor.

– Bekymret med biogas är att bussarna är dyrare att köpa in, servicen är dyrare och andrahandsvärdet lägre, säger Tommy Gardell.

Men med tanke på regionens dåliga ekonomi sa regionstyrelsen nej. Nu påbörjas utbytet först i januari 2017. Då ska fyra biogasbussar sättas in i landsbygdstrafiken.

Om satsningen på biogasbussar kommer igång 2017 talar mycket för att avtalet med Gotlandsbuss förlängs. Det löper ut sommaren 2019, men kan förlängas med två år.

Svensk kollektivtrafik har som mål att 90 procent av bussarna ska köras på förnybart bränsle 2020. Region Gotland har satt upp ett ännu högre mål. 2020 ska 100 procent av kollektivtrafiken drivas med förnybar energi.

– Jag tror att vi kommer att nå det målet, säger Tommy Gardell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om