I onsdags lämnade regeringens tobaksutredare sin utredning till regeringen. Där föreslås bland annat rökförbud utomhus på busshållplatser, uteserveringar och lekplatser. Anledningen är att minska risken för passiv rökning men också för att människor inte ska utsättas för frestelsen att röka, förklarar utredaren Göran Lundahl.
På busstationen i Visby står Alida Strange och väntar på bussen tillsammans med Isa Brucesson. De är positiva till det föreslagna rökförbudet.
– Ja, det är egentligen rätt klokt, säger Alida Strange och Isa Brucesson håller med:
– Det finns många småbarn och folk som inte röker och för dem är det inte så fräscht med rök, säger hon.
Tobaksutredningens förslag tas emot positivt av Cora Juniwik som är folkhälsostrateg på Region Gotland.
– Jag tycker att det är bra förslag, framförallt när det gäller rökfria utemiljöer, säger hon.
Cora Juniwik är enig med utredaren om att människor inte ska utsättas för passiv rökning på offentliga platser.
– Det är en tillgänglighetsfråga. Om man har allergi eller är barn så ska man inte behöva utsättas för tobaksrök, säger hon.
Region Gotland arbetar redan för att offentliga utomhusmiljöer ska vara rökfria. På lekplatser, som regionen ansvarar för, sätts skyltar med texten "rökning undanbedes" upp. Skyltarna finns redan vid vissa busshållplatser och utanför vårdinrättningar.
På måndag ska regionstyrelsen ta ställning till en motion från Miljöpartiet på Gotland. Där föreslås bland annat att Region Gotland ska stödja kravet på att Sverige ska ta ett politiskt beslut som ska göra landet rökfritt 2025.
– Det måste tas krafttag, säger Stefaan de Maecker (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Enligt schablonmässiga beräkningar som Miljöpartiet tagit fram, från Socialstyrelsen, kostar rökningen varje år 180 miljoner kronor på Gotland och 80 gotlänningar årligen dör i förtid.
– Rökning ger stora samhällskostnader och mänskligt lidan de, säger Stefaan de Maecker.
Tobaksutredaren vill också att det ska vara förbjudet att förvara tobaksprodukter synligt i butiker. Enligt Cora Juniwik är alla förslag som kan minska tobaksanvändningen bra.
– De som röker vill ofta sluta och det är bra om man slipper bli påmind när man handlar.
Förslaget att "gömma" tobaken i butikerna är verkningslöst, tror däremot Anna-Lotta Ekstedt som driver Lännakiosken i Visby.
– Jag har svårt att tro att när man kliver in här så kommer man på att man ska röka bara för att man ser cigaretterna, säger hon.
Anna-Lotta Ekstedt menar att orsakerna till att börja röka är helt andra och att det sker när ungdomar är med kompisar som röker snarare än i butiken.
– Jag hade önskat att man gick andra vägen istället och fick folk att haka på den hälsotrend som finns, säger hon och vill att informationen om tobakens faror ska nå människor redan när de är barn.
I dag beräknas 12 procent av svenskarna röka, och på Lännakiosken har man märkt att det är en nedåtgående trend.
– Snus har gått om cigaretter i försäljning, konstaterar Anna-Lotta Ekstedt.