Moderna tider gäller i lantbruket och efter år av planering och byggande är mjölkböndernas storsatsning klar med en helt ny ladugårdsmiljö.
Datorn, och snart en Iphone, är hjärtat i anläggningen där korna går fritt och själva går till både foder och mjölkning.
- Systemet bygger på att kor trivs med rutiner och tycker om att röra sig fritt. För oss betyder systemet att vi har total koll på korna och vet exakt hur varje individ mår, äter och mjölkar, förklarar Jessica och Fredrik.
De har byggt ladugården efter kornas behov och bekvämlighet. Samtidigt har de själva fått en praktisk och bekväm arbetsplats och mer tid för att vara med korna och varandra.
- Nu slipper vi mjölka morgon och kväll, fodra och fixa med sådant som teknologin sköter åt oss. Det ger oss också mer tid för oss båda två att vara tillsammans med våra barn..
Hög standard
Lugn råder i det stora, luftiga och ljusa kostallet. Ett gäng nymjölkade kor ligger ner och vilar i bekväma liggsängar. Andra står intill automatstyrda borstar som skönt kliar rygg och manke.
Några hungriga har gått till foderbordet där de står på halkfria gummimattor och mumsar grovfoder, ensilage och majs.
- De hör ljudet och ser ljuset från roboten på den automatiska fodervagnen som åker på spår. Kor är sociala och smarta och de lär sig snabbt att hitta dit de vill i sin miljö, förklarar Jessica.
Kor med mjölkstinna juver vandrar mot mjölkroboten där de antingen, om det är mjölkdags och därmed mjölkningstillstånd, tas emot med öppna grindar eller annars slussas mot foderfållan.
Mjölkroboten tvättar, torkar och tappar ur den första slatten mjölk och kopplar sedan med automatik på spenkopparna som är inställda med joystick, kamera och laser.
Eko-mjölk
- Det viktigaste för oss är djurens välfärd, och att skapa en hållbar arbetsmiljö och livssituation för oss själva, säger Jessica och Fredrik Hermansson.
Han är tredje generationens bonde på Botvalde gård. Hon är född och uppvuxen i Stockholm och Gävle.
- Jag var en riktig storstadsunge med hjärtat och släkten i Hälsingland. Där lärde jag mig mjölka som åttaåring och jag bestämde mig tidigt för att jobba inom jordbruket, berättar Jessica.
Hon träffade Fredrik och paret flyttade till Gotland 2003. Då hade Jessica jobbat 12 år i näringslivet med internationell tjänst på De Laval international.
På Gotland blev Jessica inte bara lantbrukare utan också instruktör i baby- och småbarnssim, förtroendevald inom LRF, ordförande i LRF Gothem och invald i regionstyrelsen.
Född mjölkbonde
Fredrik är född mjölkbonde men har också jobbat på De Laval international innan han tog över fädernegården på heltid och blev medlem i Arlas kretsråd.
Med Kiss, Metallica och Iron Maiden på musiklistans favoriter lockar inte oväntat Rockskallen Gothemborna till Visby.
- Kul. Det var länge sedan vi gick på krogen, säger Fredrik.