Ett fyrverkeri av ord och tankar

Bokmässan i Göteborg är Läsandets julafton redan i september. Årets bokmässa blev också en försmak inför Bokens dag i Visby nästa vecka.

Anna-Karin Palm pratade om sin Selma Lagerlöf-biografi på Bokmässan. Nästa vecka gästar hon Bokens dag i Visby.

Anna-Karin Palm pratade om sin Selma Lagerlöf-biografi på Bokmässan. Nästa vecka gästar hon Bokens dag i Visby.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Göteborgs kommun2019-10-08 10:55

Fyra dagar i slutet av september vart år brakar det loss – en hisnande mängd böcker presenteras på Bokmässan i Göteborg. Då lever boken. Då lever ordet. Då aktiveras tankarna. Tankar om smått och stort i en stimulerande röra bland 86 000 besökare. Ett jätteutbud –  från de stora drakarnas spejsiga utrymmen till små kyffen på en kvadratmeter. Alla med engagerade utställare som lockar och pockar.

Som besökare kan man välja att antingen driva runt och låta sig överraskas eller att systematiskt lista föredrag och intervjuer. Det blir väl både ock. 

I ett rymligt hörn av mässan finns de Litterära Sällskapen där gamla författarskap omhuldas av engagerade föreningar runt om i landet – som Harry Martinson, Vilhelm Moberg, Alf Henriksson, Karin Boye, Fredrika Bremer, Britt G Hallqvist. Sverige lär vara världsmästare i litterära sällskap med sina 117 författare som lyfts fram för att påminnas.

Ett av de större sällskapen är det som levandegör Selma Lagerlöfs författarskap. Selma tycks alltid aktuell, nu med Anna-Karin Palms prisade biografi ”Jag vill sätta världen i rörelse”. Hon debuterade för dryga 20 år sedan med romanen ”Målarens döttrar” – en favorit att återvända till. Anna-Karin Palm kommer till Bokens Dag i Visby den 16 oktober. Under samma pass berättar en annan av bokmässans författare om sitt författarskap – Fåröanknutna Camilla Davidsson i en lättviktigare genre, nu med ”I fikonträdets skugga”. 

Boken skall väl kunna tillfredsställa alla smaker – från pekböcker till tunga fackböcker. 

Böcker och författarskap överraskar på mässan. Som Patrik Svenssons succé ”Ålevangeliet”. En bok om den mytomspunna ålen, världens mest gåtfulla fisk. Föds i Sargassohavet nånstans i Atlanten och vandrar sedan till våra svenska vatten och tillbaks. Men boken är också en fin berättelse om relationen far och son. Mina föräldrar berättade hur de fiskade ål hemma i Ätran och om ålbitarna som hoppade på skärbrädan innan tillagning. Burr!

En annan profil på bokmässan var Göran Greider, en vänsterman med det vita håret på ända. Syns ofta i den politiska debatten, men är också en fin poet. Nu med självbiografiska sviter i ”En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande”. En skön titel. 

Om den heta sommaren 2018 skriver han: ”Jag var slutligen en fjäril/jag hittade en trädgård/där allt blommade/en ark på uttorkade hav”.

Så bokens död är betydligt överdriven – Leve boken!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!