Under 1950- och 60-talen dumpades 23 000 tunnor med kvicksilver, en restprodukt från platstillverkningen i Sundsvall, i Östersjön. Det är en sedan länge känd miljöfara som blir allt mer hotande ju längre tiden går.
Rolf K Nilsson är presschef på Great Nordic AS, ett företag som har lång erfarenhet av att arbeta med miljöfarligt avfall på havets botten. Företaget är villigt att ta uppdraget att sanera Östersjön, om finansieringen kan ordnas.
– En liten del vet man var de ligger, men större delen vet man inte exakt var de dumpats, säger Rolf K Nilsson.
Mest akut är det att hitta och plocka upp de tunnor som dumpats utanför Sundsvall, eftersom de ligger relativt nära land. Men enligt dokumentation har tunnor även dumpats utanför Gotland, på internationellt vatten. Exakt var är dock okänt.
Hittills har ingen velat bekosta saneringen. Rolf K Nilsson kan i dagsläget inte säga vad det kommer att kosta, men det handlar om många miljoner. Länsstyrelsen i Västernorrland vill lägga ansvaret på de företag som då stod bakom dumpningarna, men Rolf K Nilsson hoppas att man ska hitta annan finansiering.
– EU har avsatt åtskilliga miljarder för att rensa upp Östersjön. VD och tekniske chefen för företaget har varit i Bryssel och demonstrerat tekniken. Det har mottagits positivt och vi hoppas på ett resultat nu i januari.
EU-parlamentarikern Fredrick Federlay (C) är en av de EU-parlamentariker som engagerat sig i frågan och ser positivt på Great Nordics initiativ, enligt Rolf K Nilsson.
– Fredrick Federlay har fått ta del av företagets planer och hjälpt oss hitta rätt i EU-byråkratin. Görs inget väntar en miljökatastrof. Någon måste göra något, vi har kompetensen och tillgång till de tekniska resurserna, säger Rolf K Nilsson.
Great Nordic har erfarenhet av oljesaneringar och har även hjälpt till med att ta upp nukleärt avfall utanför Japans kust.
– Man använder en typ av containrar som tas ner på bottnen. Man för in kvicksilvret i containrarna och de förseglas på havsbottnen. Det är en väldigt säker metod.
Första steget är att få finansiering för en förstudie där företaget plockar upp en mindre del av föroreningarna för att se att metoden fungerar. Arbetet kan starta till våren, så fort vädret tillåter det.
– Det hemska är att man har känt till i alla år att det finns där och att det kan spricka och komma ut när som helst, säger Rolf K Nilsson.