Mellan 2 000 och 5 000 personer har Visby som bas under arbetet med att lägga nästa gasledning för Nordstream och det ryska gasbolaget Gazprom. Det är en affär värd flera miljoner kronor för det gotländska näringslivet.
Arbetare flygs till Visby flygplats och hämtas med helikopter, för att från två gigantiska fartyg lägga ledningen på havsbotten. Arbetarna kommer sedan tillbaka till Visby där de bor på hotell, innan de flygs till sina hemländer igen.
Nu har USA:s utrikesutskott godkänt ett lagförslag som innebär att sanktioner riktas mot företag som hjälper det ryska gasbolaget att slutföra gasledningen från Ryssland till Tyskland:
– Det här förslaget är specifikt riktat och ett snabbt sätt att motverka ryskt inflytande, sa Jim Risch, ordförande i det amerikanska utrikesutskottet.
Men lagförslaget kommer alldeles för sent, menar Ingela Berntson, projektledare för logistik på GAC Sweden som svarar för bland annat kontakterna med de gotländska företagen.
– Vår del i projektet är i princip avslutat. Vi har lite kvar, en månad i september, som vi kommer att vara på Gotland, säger hon.
Ingela Berntson menar dessutom att det inte är Nordstream-konsortiet, utan det holländska bolaget Allseas som är deras kund.
– Våra jurister har nagelfarit detta. Sedan vet ju inte jag om lagen får effekt och kanske inte kabeln blir färdig om danska och tyska föredrag drar sig ur, säger hon.