Vrak utanför Gotland fornlämningsförklaras

Tidigare i höstas undersöktes två vrak utanför Gotlands kust, nu fornlämningsförklaras de av Länsstyrelsen.

Mikael Fredholm var en av de som dök på vraket Princess utanför Östergarn tidigare i höst.

Mikael Fredholm var en av de som dök på vraket Princess utanför Östergarn tidigare i höst.

Foto: Jim Hansson, SMM

Gamla fartyg2018-11-29 14:15

Förr har alla fartygsvrak som förlist för minst 100 år sedan automatiskt klassats som fornlämningar, men efter 2014 har lagen sett annorlunda ut. Numera krävs att ett fartyg kan antas ha förlist före 1850 för att det per automatik ska fornlämningsklassas. Detta medförde att två vrak utanför Gotlands kust tappade sin fornlämningsstatus. Nämligen ångfartyget Princess utanför Östergarn, och ångskonerten Vulcan utanför Fårö.

Men nu har alltså Länsstyrelsen valt att klassa om vraken, och återigen ge dem fornlämningsstatus.

– Lagen ger länsstyrelserna möjlighet att fornlämningsförklara även yngre lämningar om de är särskilt kulturhistoriskt värdefulla, och det bedömer vi att de här två lämningarna är, säger Anders Malm, chef för enheten för samhälle och kulturmiljö, vid länsstyrelsen på Gotland.

Tidigare under hösten var marinarkeologer från Sjöhistoriska museet vid skeppen för att undersöka och dokumentera vraken. Det är deras dokumentation som nu ligger till grund för länsstyrelsens beslut. Båda vraken ligger även på ett så grunt vatten att de är möjliga att besöka för sportdykare. Vilket även tas i bedömning vid sidan av den kulturhistoriska bedömningen.

LÄS MER: Två vrak undersöks utanför Gotlands kust

Fornlämningsskyddet innebär att det är förbjudet att utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada fartygslämningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om